(Olvasási idő: 1 - 2 perc)

Az adathalász (phishing) oldalak sok bajt képesek okozni. Legtöbbször valamilyen e-mail formájában találkozunk velük először, az abban kapott hivatkozásra kattintva jutunk el az oldalra. A minap én böngészés közben akadtam egy ilyenre.

A my.eset.com oldalra tartottam éppen, hogy egy cikkhez gyűjtsek információkat. A böngészőbe elkezdtem beírni a címet, mire a Google (aki a barátunk) rögtön feldobta az automatikus kiegészítést a találati listához, benne a my-eset.com/register hivatkozással.

Adathalász oldal a keresőben

Kíváncsi lettem, mi lehet az Activate ESET Software oldalon. Idemásolom a képet, ami az oldalon fogadott.

Adathalász oldal - a my-eset.com csak hasonlít az eredetihez

Az oldal alapból egy teljesen pofás amerikai illetőségű ESET support oldalnak néz ki, szokásos linkek, mindegyik az eset.com domainre mutat ahogy kell. De akkor mégis mi a furcsa? Az URL cím már maga az, mert csak hasonlít az eredetire, de nem az, az oldal funkciója pedig... Aktiválás? Ha valaki használ ESET alkalmazást, akkor tudja, hogy a licenc aktiválás a szoftveren belül található. A szükséges felhasználónév/jelszó páros, vagy újabban a licenc kód érkezik e-mailben, a szoftverben a licencaktiválás ablakban beírom, kis szünet és aktiválva. Akkor ez mi?

Lássuk csak, kié a domain? Na, valahol itt lesz a lényeg! A domaint a Domain ID Shield Service CO., Limited regisztrálta. A hong-kongi cég úgy hirdeti szolgáltatását, hogy az a ténylegesen regisztráló személyének elfedését is tartalmazza, ami nyilván hasznos bizonyos esetekben. A Whois rekord szerint az IP cím földrajzi helye Teherán. ??!!

Adathalász oldal whois adatai

Egy kis segítséget a böngésző címsorától is kapunk. Az egyes böngészőknél lehetnek eltérések, de a lényeg látszik. A valódi oldal https protokollt használ és a lakatra kattintva ellenőrizhetjük a kiszolgáló tulajdonosát.

Adathalász oldal hivatkozása a böngésző címsorában Az eredeti oldal hivatkozása a böngésző címsorában

Ha csak a my-eset.com hivatkozást írom be, akkor egyszerűen átirányít a www.eset.com oldalra. Van egyébként egy my-eset.com/download letöltő aloldal is, ami szintén érdekes képet mutat.

Adathalász oldal letöltések

Itt is a www.eset.com-ra mutatnak a linkek, nagyon igyekszik az oldal hasonlítani. A szokásos ESET letöltő oldal - akár az amerikai, akár a magyar - másként néz ki. Furcsák a gombok. Ahol a felirat Download for 32/64bit, ott a my-eset.com-ról tölt le, ahol I already purchased (Már megvásároltam) vagy I want a free trial (Ingyenes próbát kérek), a www.eset.com-ra mutatnak. Van nyolcas és kilences verzió is mindenből, de csak otthoni kiadás, a többi hivatkozás szintén az ESET hivatalos oldalára mutat.

Valamiért (ki tudja miért) nincs nagy kedvem innen beszerezni a végpontvédelmi alkalmazást.

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment