(Olvasási idő: 3 - 6 perc)

Ha számítógépes játékot, valamilyen más alkalmazást veszel az otthoni laptopra, vagy akár egy (ingyenes) alkalmazást töltesz le a telefonodra, jó lenne a gyártó által adott leíráson túl is tájékozódni arról, hogy milyen életkorhoz ajánlott és milyen speciális tartalmakkal érkezik az új vendég.

Kezdetben mindenki "azt mondott, amit akart" az általa kiadott játékok, vagy más alkalmazások tartalmával kapcsolatban. Ez olykor komoly problémákhoz vezetett, mivel sokszor csak későn derült ki, hogy a játék amivel a gyerek már javában játszik, egyáltalán nem neki való...

A gyártók egy része megértette a szükségességét, másokat a piac nyomása, vagy a törvény vett rá a cselekvésre. Az egységes elveken nyugvó, ellenőrzött tartalomminősítésről van szó. A címben említett jelek pedig az erre használt piktogramok. Európában 2003 óta a PEGI (Pan European Game Information - Egységes Európai Játékinformációs Rendszer) működik. A világban több másik rendszert is használnak, ezeket az IARC (International Age Rating Coalition) fogja össze. Ha a játék nem európai eredetű, akkor a szervezet weboldalán megtalálható további tartalomminősítő rendszerek segíthetnek a besorolás értelmezésében. Amivel még elég gyakran találkozhatsz, az az észak-amerikai besorolási rendszer, az ESRB (Entertainment Software Rating Board). Az ESRB-vel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról elkészült egy rövid összefoglaló.

PEGI korhatár jelölések játékok borítóin

A PEGI öt korosztályi jelzést és azokhoz kapcsolódva további nyolc piktogramot, ún. leírószavakat használ a játékok besorolására. Fontos tudni, hogy a magyar média korhatár besorolások (a karikában szereplő számok) semmilyen módon nem kapcsolódnak a PEGI-hez.

PEGI ONLINE Egy speciális jelölés a PEGI Online, amely a gyerekek számára biztonságos online játékkörnyezetet hivatott jelölni. Az ilyen jelzést használó weboldalak megfelelő felügyelet alatt állnak és tájékoztatást adnak a szülőknek az ott elérhető játékokkal kapcsolatban.

A korhatár címkéket a fizikailag megvásárolható játékok csomagolásának elő- és hátoldalán, a leírószavak piktogramjait a hátoldalon találhatod meg. Ha ezek a csomagoláson nem találhatók meg, akkor a játékot vagy ne vedd meg, vagy alaposan tájékozódj a tartalmáról vásárlás előtt. Ha pedig úgy gondolod, hogy a játékon szereplő jelölés nem valós, akkor használd a PEGI keresőjét, amely a főoldalon elérhető! Itt csillaggal jelölve megtalálhatók a PEGI elindulása előtt az ELSPA (angol) vagy a SELL (francia) rendszer alapján értékelt játékok is, mint például a TETRIS (ha van aki emlékszik rá).

A pontosság kedvéért a meghatározásokat betűhíven idézem.

Korhatár besorolások

PEGI 3 PEGI 3
A PEGI 3 besorolással rendelkező játékok tartalma megfelelőnek minősül minden korosztály számára. A játék nem tartalmazhat semmilyen olyan hangot vagy képet, amely nagy eséllyel megijeszthet kisebb gyermekeket. Az erőszak nagyon enyhe formája (komikus szövegkörnyezetben vagy gyermekies körülmények között) elfogadható. A játék semmilyen trágár beszédet nem tartalmazhat.

PEGI 7 PEGI 7
Ebbe a kategóriába soroljuk az olyan jeleneteket vagy hangokat tartalmazó játéktartalmat, amelyek ijesztőek lehetnek kisebb gyermekek számára. Az erőszak nagyon enyhe formája (implicit, nem részletezett, vagy nem realisztikus erőszak) elfogadható a PEGI 7 besorolással rendelkező játékok esetén.

PEGI 12 PEGI 12
Ebbe a korhatár-kategóriába soroljuk azokat a videojátékokat, amelyek a képzeletbeli szereplőkkel szembeni erőszakot kissé grafikusabb formában mutatják be, vagy nem realisztikus erőszakot tartalmaznak emberszerű szereplőkkel szemben. Szexuális célozgatás vagy pózolás jelen lehet, de a trágár beszéd ebben a kategóriában csak enyhe lehet. A szerencsejáték jelen lehet, ahogyan az a való életben kaszinókban és játéktermekben zajlik (pl. kártyajátékok, amelyeket a való életben pénzért játszanának).

PEGI 16 PEGI 16
Ezt a besorolást akkor használjuk, amikor az erőszak (vagy szexuális tevékenység) ábrázolása eléri azt a szintet, amely már hasonlónak tűnik ahhoz, amire a való életben számíthatunk. A trágár beszéd használata a PEGI 16 besorolású játékokban szélsőségesebb lehet, és a szerencsejátékok, a dohány, az alkohol és az illegális kábítószerek használata szintén megjelenhet.

PEGI 18 PEGI 18
A felnőtt besorolást akkor használjuk, amikor az erőszak olyan szintet ér el, ahol az már durva bántalmazást, látszólag öncélú gyilkolást vagy védtelen szereplők felé irányuló kegyetlenséget ábrázol. Az illegális kábítószerek használatának dicsőítése és az explicit szexuális tevékenység szintén ebbe a kategóriába tartozik. 

Leírószavak. A leírószavak jellemzően játékok besorolásánál fordulnak elő.

BAD LANGUAGE/Durva beszéd BAD LANGUAGE/Durva beszéd
A játék trágár, csúnya beszédet tartalmaz. Ezzel a leíróval a PEGI 12-es (enyhe káromkodás), a PEGI 16-os (pl. szexuális tevékenységet leíró töltelékszó vagy káromkodás), vagy a PEGI 18-as (pl. szexuális tevékenységet leíró töltelékszó vagy káromkodás) besorolással rendelkező játékok jelölhetők meg.

DISCRIMINATION/Hátrányos megkülönböztetés DISCRIMINATION/Hátrányos megkülönböztetés
A játék etnikai, vallási, nacionalista vagy egyéb, gyűlölet szítására alkalmas sztereotípiák ábrázolását tartalmazza. Az ilyen tartalom mindig PEGI 18-as besorolásra korlátozódik (és valószínűleg nemzeti büntetőjogi törvényeket sért).

DRUGS/Kábítószerek DRUGS/Kábítószerek 
A játék illegális kábítószerek, alkohol vagy dohány használatára utal, vagy ilyet ábrázol. Az ezzel a tartalomleíróval rendelkező játékok mindig PEGI 16 vagy PEGI 18 besorolást kapnak.

FEAR/Félelem FEAR/Félelem 
Ezzel a leíróval a PEGI 7-es besorolással rendelkező játékok jelölhetők meg, amennyiben azok olyan képeket vagy hangokat tartalmaznak, amelyek félelmetesek vagy ijesztőek lehetnek a kisgyermekek számára, illetve olyan PEGI 12-es játékok, amelyek félelemkeltő hangokat vagy horror effekteket tartalmaznak (de erőszakos tartalom nélkül).

GAMBLING/Szerencsejáték GAMBLING/Szerencsejáték 

A játék olyan elemeket tartalmaz, amelyek szerencsejátékra biztatnak, vagy arra tanítanak. Ezek a szerencsejáték szimulációk olyan szerencsejátékokra utalnak, amelyek általában kaszinókban vagy játéktermekben folynak. Az ezzel a fajta tartalommal rendelkező játékok általában PEGI 12, PEGI 16 vagy PEGI 18 besorolás alá esnek.


IN-GAME PURCHASES/Játékon belüli vásárlások IN-GAME PURCHASES/Játékon belüli vásárlások
A játék lehetőséget kínál a játékosoknak, hogy digitális árukat vagy szolgáltatásokat vásároljanak meg valódi fizetőeszközzel. Ezek a vásárlások bónusz szintek, virtuális pénzérmék, vagy másfajta játékon belüli fizetőeszközök, színsémák, zene, meglepetés elemek, előfizetések, szezonbérletek megszerzésére és magasabb kategóriára váltásra (pl. hirdetések láthatatlanná tételére) irányulhatnak.

SEX/Szex SEX/Szex 
Ez a tartalomleíró kísérheti a PEGI 12-es besorolást, amennyiben a játék szexuális pózolást vagy célozgatást tartalmaz, a PEGI 16-os besorolást, ha a játék erotikus meztelenséget vagy szexuális közösülést tartalmaz látható nemi szervek nélkül, illetve a PEGI 18-as besorolást, amennyiben a játék explicit szexuális tevékenységet jelenít meg. A meztelenség ábrázolása nem-szexuális tartalomban nem követel meg konkrét korhatár-besorolást, így ebben az esetben ez a leíró nem szükséges.

VIOLENCE/Erőszak VIOLENCE/Erőszak 
Játék erőszakábrázolást tartalmaz. A PEGI 7 besorolású játékokban ez csak nem realisztikus vagy nem részletezett bántalmazás lehet. A PEGI 12 besorolású játékok képzeletbeli környezetben zajló erőszakot vagy nem realisztikus erőszakot ábrázolhatnak emberszerű szereplőkkel szemben, míg a PEGI 16 és 18-as besorolású játékokban egyre több valósághű erőszak kap helyet.​




ONLINE/Online ONLINE/Online 
A játék online játszható (ez nem ugyanazt jelenti, mint a PEGI Online!)


A PEGI jelölések nem csak a fizikai formában megvásárolható játékokon, hanem a különböző szolgáltatók (Steam, Origin, Xbox, Nintendo, Sony, stb.) digitális vásárterein is, a Google Play Áruházban vagy az Apple AppStore-ban is megtalálhatók.

Az hogy játszik-e és ha igen, akkor mit játszik a gyerek, sok mindentől függ. Ha játszik, akkor viszont a mi felelősségünk, hogy mihez engedjük közel. Tájékozódj vásárlás, letöltés előtt, játssz időnként együtt a gyerekkel a telepítést követően, hogy képben legyél! Vedd komolyan a leírószavak által jelzett speciális tartalmakat! Használj szülői felügyelet alkalmazást!

Forrás: PEGI, Wikimedia Commons

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment