(Olvasási idő: 3 - 6 perc)

Olvastam egy cikket, amiről az jutott eszembe, hogy lám, minden jó valamire! Ha másra nem, akkor elrettentő példának... 

Az egyedülálló hatgyermekes (négy gyermeket nevel ő, kettőt a gyermekek édesapja) amerikai anyuka - nevezzük Jane-nek - üzemelteti az oldalt (otthoni oktatással, családi témákkal foglalkozik, határozott vallásos alapállással), ahol a cikk megjelent. Én a Facebook gyermekekre leselkedő 9 veszélyét bemutató Pinterest grafika nyomán jutottam el oda. A cikket (bár inkább cikknek álcázott tanításnak tűnik) Jane írta, aki szerint a Facebook veszélyei sokkal nagyobbak, mint a lehetséges előnyök, ezért ő és a férje egyelőre nem engedik meg a gyerekeiknek, hogy Facebook profiljuk legyen. Érdemes végigvenni a cikk érveit, állításait, úgyhogy a következőkben ezt teszem. A forrásokat mindig jelölöm, de ebben az esetben a példa a fontos, nem pedig a konkrét lelőhely. Ráadásul vita sem alakulhatna ki, ahol a forrásként használt oldal szerkesztője megvédhetné az álláspontját, ezért most az egyszer nem jelölöm meg a cikk forrását.

Facebook tiltás

A gyerekeknek csak 17 évesen engedik meg a regisztrálást a Facebookra. Úgy gondolják, hogy 17 évesen már felelősen viselkednek és még van egy év ellenőrizni a facebookos viselkedésüket, mielőtt elhagyják a szülői házat.

Ahány ház, annyi szokás... De azért nézzünk magunkba; mennyire életszerű, hogy valaki 17 éves koráig eltiltható a közösségi oldalaktól (szándékosan nem csak Facebookot mondtam) és a regisztrációt követően részletesen ellenőrizhető az ottani tevékenysége. Van ennek bármiféle értelme, létjogosultsága?

A gyerekek meg kell hogy feleljenek a szülők internetes biztonsági szabályainak.

  1. Akkor jelentkezz be az Internetre, ha más is - lehetőleg felnőtt - van a szobában!
  2. SOHA ne oszd meg a vezetékneved, a címed, fényképeket vagy jelszavakat a szüleid engedélye nélkül!
  3. SOHA ne nyiss meg e-maileket, üzeneteket vagy állományokat, ha azok nem ismerőstől érkeztek!
  4. Azonnal jelentkezz ki, ha valaki nem megfelelő nyelvezetet használ, vagy olyasmiről beszél, ami szerinted nem megfelelő!
  5. Mindig légy jó netes polgár és emlékezz az aranyszabályokra!
  6. SOHA ne beszélgess idegenekkel!
  7. Csak azokat a webhelyeket használd, amelyeket a szüleid engedélyeztek!
  8. Csak akkor látogass a YouTube-ra, ha egy szülőd is jelen van veled online!

Ez jó, bár ezek a szabályok inkább kisgyermekekre illenek. A szabályok nagyon fontosak, de nyilvánvalóan az függeniük kell az életkortól. Olvasd el ezt a cikket: Az online biztonság tíz szabálya (nem csak) gyerekeknek!

A Facebook megköveteli, hogy a felhasználó legalább 13 éves legyen, amikor fiókot hoz létre. Egy jelentés szerint azonban 7,5 millió 13 éven aluli Facebook felhasználót említ. Jane szerint azok, akik megengedik 13 éven aluli gyermekeiknek, hogy Facebook fiókot hozzanak létre, lehetővé teszik, hogy a gyerekeik hazudjanak a világnak.

A Facebook nem támogatja a korhatár alatti regisztrációt és használatot. Gyanú, vagy jelzés esetén törli a fiókot, amely a felhasználási feltételek megsértésével jött létre. Jó lenne látni, milyen jelentés állít valamit a 13 évesnél fiatalabb felhasználókról. Kikre vonatkozik ez az adat? Csak az amerikai gyerekekre, vagy világszinten ennyi korhatár alatti felhasználó van? Hogy a szülői engedély (egyáltalán mi alapján gondolja Jane, hogy a szülők engedik 13 évnél fiatalabb gyerekeiknek a regisztrációt a Facebookra?) miért jelent szükségszerű okot és lehetőséget a hazugságra - leszámítva a mindenképpen kamu életkort - az rejtély marad. Nem is szólva a bőven nagykorú felhasználók által létrehozott kamu profilokról.

Azt mondja, "... nem látok semmilyen Facebook rendőrséget ...". A kutatások szerint, mivel a legtöbb szülő a Facebookon van, a tinédzserek titokban új fiókot hoznak létre. Egy gyors sóhaj, hogy a szülők miatt már nem menő a tinik között a Facebook.

Ez "amit nem látok, az nincs is" típusú okoskodás, nem beszélve arról, hogy csak sejteni lehet, hogy az elvárás valami olyasmi lenne, amiről a Különvélemény című film szól: a "bűnt" még a megtörténte előtt meg kell akadályozni. A tinik nem azért hoznak létre titokban új fiókot, mert a szüleik a Facebookon vannak, hanem azért, mert sok szülő rátelepszik a gyereke facebookos életére, bejelöli a barátait és kellemetlen helyzetbe hozza őket. Részben ezért is nem menő a tinik között a Facebook, részben pedig azért, mert vannak olyan alternatívák, amelyek jobban illenek a fiatalok felhasználói szokásaihoz, igényeihez, vagy egyszerűen csak divatosak (Snapchat, Viber, WhatsApp, Instagram).

És hát a Facebook 9 veszélye Jane szerint, amik a gyerekeket fenyegetik.

  • Valós fenyegetések (Jól hangzik, de vajon mik ezek?)
  • Gyűlölet bűncselekmények (Nem valószínű, hogy ilyesmibe pont a Facebookon futna bele egy fiatal, mert a közösség, a Facebook algoritmusai és a nem létező "Facebook rendőrség" gyorsan lekapcsolja az ilyesmit.)
  • Túl sok információ megosztása - a gyerekeim hírhedtek erről (Hát igen, de ilyesmit bárhol lehet csinálni. Ez olyasmi, amit tanítani kell és beszélgetni a veszélyeiről!)
  • Netes zaklatás (Ez valós lehetőség, de nem csak a Facebookon.)
  • Internet függőség (Ehhez nem kell a Facebook. Minden korlátok nélküli internetes tevékenység alkalmas arra, hogy az arra fogékonyaknál függőséget idézzen elő.)
  • Pornográfia (Pont a Facebookon? Biztos? Egy szoptató anyát ábrázoló fotó is kiveri a biztosítékot a tartalom ellenőrzésnél.)
  • Online ragadozók (Nem kizárt, de máshol is van rá esély az Interneten.)
  • Hatás a gyerekek jövőjére (Így van, de rajtunk szülőkön is múlik, hogy milyen hatás.)
  • Személyiség lopás (Ugyancsak olyan veszély, ami más internetes szolgáltatás használata során is leselkedik a felhasználókra. A Facebookon az ilyesmiért aktívan tenni kell!)

Jane szerint a felsorolt veszélyek valósak és a Facebookon naponta megtörténnek. A gyermekeket gyakran késztetik olyasmire, amiben a való világban nem vennének részt. Az online környezet számukra nem valóságos és nagyon könnyű a részvétel. Ezek a problémák a Facebookot nem érdeklik, mert ha így lenne, a profil alapértelmezetten privát lenne, nem pedig nyilvános.

Talán látszik, hogy a 9 fenyegetés közül egy sincs, amely KIZÁRÓLAG a Facebookra lenne jellemző és van olyan, amelynek előfordulása éppen a Facebookon valószínűtlen. Inkább egyfajta általános veszély felsorolás a legnagyobb közösségi oldal kapcsán. A profil nem azért nyilvános alapértelmezetten, mert a Facebook nem foglalkozik a gyerekekkel, hanem azért mert a Facebook a kapcsolatteremtésre van kitalálva. A biztonsági és adatvédelmi beállítások rengeteg jó - de sokak által alig használt - eszközt adnak a felhasználók kezébe.

Minden családnak saját döntést kell hoznia a Facebookról. A gyerekekkel beszélni kell az internetes biztonságról.

Na ez az, amivel teljesen egyet lehet érteni, bár hiba lenne a dolgot a Facebookra szűkíteni. Általában az internetes viselkedésről, a különféle oldalak és szolgáltatások használatáról kell szó essen a családban. A gyerekekkel pedig folyamatosan beszélni kell az internetes biztonságról, a lehetséges veszélyekről és az elkerülésük módjairól. A tiltás, az elzárkózás nem segít megoldani semmilyen problémát, nem teszi védetté a gyerekünket semmivel szemben.

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment