(Olvasási idő: 3 - 5 perc)

Nyár, szünidő, nyaralás, táborok. Mik a legfontosabb tudnivalók, ha a gyerek már viszi magával a mobiltelefont? Az információk egy része neked érdekes, de van, amelyik a gyereked számára is fontos!

Biztonság!

Ez az első és a legfontosabb! A telefonhoz tok és védőfólia kell, de vajon elég-e ennyi ahhoz, hogy megvédd a gyerek mobilját? Így vagy úgy, de csatlakozni fog az Internethez és akkor másfajta védelemre is szükség lesz! Androidon egy biztonsági alkalmazás, ami ellenőrzi a többi alkalmazást, a böngészést, a levelezést, figyeli az alkalmazás-engedélyeket, kártevőket keres. A két másik (persze nem egyformán) elterjedt platform; az iOS (Apple) és a Windows Phone (Microsoft) másként működnek és ott a kártékony programok megjelenésének valószínűsége is kisebb, bár nem kizárható.

No és persze a minél tudatosabb használat, amit a gyerekednek tanítasz...

A lopásvédelem funkció bekapcsolása - a neve ellenére - nem akadályozza meg a telefon ellopását, de ha eltűnt a készülék, akkor távolról törölhetők róla az adatok. Korábban olvashattál erről itt: A telefon ne legyen meztelen!

Mindenképpen hozzátartozik a biztonsághoz a telefon nyitóképernyőjének védelme: PIN kód, jelkód, ujjlenyomat, vagy arcfelismerés, valamelyiket érdemes beállítani! Jó, ha a gyerek idejekorán megtanulja ennek fontosságát!

A telefon személyes használatú eszköz, amit ismeretlennek semmiképpen ne adjon oda a gyereked.

Biztonság még!

Érdemes - kisebb gyereknél különösen! - megfontolni egy felügyeleti alkalmazás telepítését is. Olvass róla itt: Szülői felügyelet (Parental Control)!

Mobil, szünidő

Kapcsolat az Internettel

A mobilnet (ha van) többnyire kevés adatforgalmat tartalmaz (biztosan kevesebbet, mint amennyit a gyerek használni szeretne). Ha nincs, vagy lassú a mobilnet, akkor ott a WiFi.

Ha WiFi van, minden van! - hallom a saját gyerekemtől is. De a WiFi, különösen ha free, nem a biztonság netovábbja. A jelszó nélkül használható nyilvános WiFi hozzáférések veszélyesek lehetnek! Pusztán a neve miatt ne bízz meg egy hotspot-ban! Nyilvános WiFi hozzáférést használva igazából a netes böngészés az egyetlen javasolt tevékenység. Semmi olyat ne tegyél, ahol jelszavakat, vagy más érzékeny adatot, például bankkártyaszámot és az ahhoz tartozó hitelesítő kódot kell megadni, mondjuk online vásárlásnál. Akkor hát ennyi? Erre jó csak a nyilvános WiFi? Azért nem teljesen. A biztonságos protokollt (https://) használó oldalakhoz titkosítva kapcsolódik a böngésző. Itt minden adat kódolva utazik, így a közvetítők - mint például az internet szolgáltató cégek, vagy a WiFi hozzáférést üzemeltető cég vagy személy - csak a céloldalt látják, az ottani tevékenységet nem. De persze nem minden oldal használ titkosított csatornát (pedig jó lenne!). Ennél még egy fokkal nagyobb biztonságot ad a VPN kapcsolat használata! WiFiről bővebben: Szabad-e a WiFi?

Rendszer és alkalmazások

Tartsd frissen! Ha androidos a telefon és szerencséd van, a gyártó rendszeresen ad ki biztonsági frissítéseket a készülékedhez (az iOS és Windows Phone operációs rendszer esetén ez az újabb készülékeknél természetes). Ezeket telepítsd mindenképpen! A frissen tartott rendszer biztonságosabb! Igaz ez a telefonnal kapott és később telepített alkalmazásokra is: ha van frissítés, telepítsd! Az alkalmazásfrissítések általában automatikusra vannak állítva, éppen ezért jó, ha időről-időre megnézed, hogy melyik alkalmazás milyen engedélyekkel rendelkezik. Egyes alkalmazások szeretnek a frissítések alkalmával újabb engedélyeket kérni és ezeket az automatikus frissítésekkel meg is kapják. Segítségedre lehet egy biztonsági csomag alkalmazás audit funkciója, ami jelzi az újonnan megkapott engedélyeket. Érdemes elgondolkodnod, hogy mondjuk egy jegyzetelő alkalmazásnak mire is kellhet a készülék azonosító adatainak olvasása, vagy az eszköz helyzetéhez való hozzáférés, esetleg a híváskezdeményezés lehetősége. Ha úgy érzed, hogy egy alkalmazás túlzott jogosultságokkal bír, nem kizárt, hogy érdemes lecserélni egy másikra!

Cipőt a cipőboltból!Alkalmazást az alkalmazásboltból! - a kissé átköltött reklámszlogen ma is érvényes! Google Play Áruház, Apple AppStore, Microsoft Áruház - használd a hivatalos forrásokat a kockázatok csökkentése érdekében! Semmiképpen se telepíts semmit egy telefonos alkalmazásban felbukkanó reklámra kattintva! Ne használj olyan programot, ami - bár fizetős - egy másik oldalról ingyenesen letölthető! Ilyen esetben esélyes, hogy nem csak azt kapod, amit szeretnél, hanem jár hozzá valamilyen "ajándék" is.

Itt a nyár!

Adatok, adatok

Személyes adatok megosztása. Nem lehet elégszer ismételni: személyes adatokat ne adj meg magadról bárkinek! Újonnan szerzett ismerősök esetén egy mobilszám és/vagy e-mail cím elegendő (jó esetben több címet használsz, amik közül ilyenkor az a jó, amivel hírlevelekre is regisztrálsz). A lakcím például ráér akkor, ha a barátság megmarad és találkozás is lesz. Olvass még erről: Hány e-mail fiók kell?

Fotók, videók. Feltöltés, megosztás. Mit, milyen módon, kinek? Érdemes előre gondolkozni, mert a "majd legfeljebb letörlöm", nem biztos, hogy a gyakorlatban is eredményes. Ha a képen személyek vannak, hozzájárulnak-e a feltöltéshez és megosztáshoz? Ne tölts fel olyan fotót, ami valakit kínos helyzetben ábrázol! Ha egy közösségi oldalra töltesz fel fotót, figyelj oda a megosztási beállításokra. A Facebookon például részletekbe menően szabályozhatod, hogy kiknek osztasz meg valamilyen tartalmat. Légy körültekintő! Hozzáadni könnyebb, mint elvenni. Mindent nyilvánossá tenni fölösleges óvatlanság. Az alkalmazásfiókokat - musical.ly, Instagram, Messenger - érdemes privátként beállítani, hogy csak az lehessen követőd és láthassa az általad feltöltött dolgokat, akinek Te megengeded.

Csevegőprogramban ne igazolj vissza ismeretleneket, ne bocsátkozz beszélgetésbe velük, ne adj meg információkat magadról, vagy ismerőseidről!

Mentések

Hogy a fotók, videók és más emlékek, illetve fontos és hasznos adatok megmaradjanak, készíts rendszeresen mentéseket!

 

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment