(Olvasási idő: 2 - 4 perc)

Szórólapot kaptam a Nyugati téri metrómegálló bejáratánál a minap. Ingyenes internetes személyiségtesztet kínált a kisméretű cetli. Mielőtt belevágtam volna, utánanéztem az oldalnak és a tulajdonosának.

Még az oldal betöltése előtt megvizsgáltam a címet. Magyar, de .com-ra végződik. Ez általában olyan cégek szokása akik nemzetközi piacra dolgoznak, de élnek vele a szenzációhajhász, klikk- és lájkvadász, minden féle kamu- és álhírt is megjelentető oldalak és olyanok, akik nem kívánnak a magyar domainregisztrációs eljárásban résztvenni.

Szórólap előlapja Szórólap hátoldala

Következő lépés: irány a https://whois.icann.org/en/lookup (.hu végződésű cím esetén a megfelelő hely a keresésre a www.domain.hu/domain-kereses/)! Nézzük, kié a domain? Domain beír, Captcha kód kitölt, Lookup megnyom. Nos az eredmény nem igazán lepett meg: a tesztkozpont.com domain tulajdonosa a Szcientológia Vallási Egyesület Központi Szervezet. A Google találati listán a 'tesztközpont' keresésre a tesztkozpont.net az első. Mindkét oldalt betöltve azonnal látható, hogy pixelre azonosak, ugyanoda vannak bekötve. A kiszolgáló, amely az oldalakat tárolja, magyarországi. A weboldalak nem túl bonyolultak, viszont semmilyen adatvédelmi szabályzatra, vagy felhasználási feltételekre mutató hivatkozás nem található rajtuk. Az adatkezelési szabályokhoz csak úgy juthatsz el, ha végigkattintod az összes választ és elérsz addig az oldalig, ahol a személyes adataidat (név, e-mail cím, telefonszám, nem és életkor) kell megadnod. Az 'Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot' kijelentés mellett már ott a pipa. A hivatkozásra kattintva viszont megnyílik az adatkezeléssel foglalkozó cikk. Itt már van némi zavar az erőben: "A teszt kitöltése és az adatbekérő űrlap rovatainak kitöltését megelőzően – mielőtt a megadott adatok rögzítéséhez hozzájárulását adja –, kérjük körültekintően olvassa el az adatvédelemmel és az adatkezeléssel kapcsolatos szabályzatot." - áll a bevezető részben. A baj csak az, hogy ide kétszázhúsz(!) kattintást követően (4x50, illetve 20x10 kérdés, plusz húsz alkalommal a Tovább gomb), a teljes tesztet kitöltve jutsz el. Maga a tájékoztató/szabályzat hosszú és részletes, de itt-ott kissé poros. Akkor készülhetett, amikor még adatvédelmi ombudsman látta el a terület felügyeletét. Ennél fogva NAIH adatvédelmi nyilvántartási számmal sem rendelkezik egyik ikeroldal sem (a domaineket leszámítva mindkét oldalon ugyanaz az anyag jelenik meg).

Személyes adatok megadása a www.tesztkozpont.net oldalonForrás: www.tesztkozpont.net

Némi plusz internetes kereséssel egyértelművé válik, hogy ezek az oldalak valójában szcientológus behúzó oldalak. Aki beküldi a tesztet és megadja az elérhetőségét, azt a kiértékelés és a tanácsadás igénybevételére akarják rávenni. A következő lépés pedig már a szcientológia (nem egyház, hanem egyesület) keretein belüli 'út' kezdete. További érdekesség, hogy az életkornál a 14 év a kiválasztható legkisebb. Minden adat megadása kötelező, de ez csak akkor derül ki, ha valamit nem töltesz ki és úgy akarod elküldeni a tesztet (a kötelezően megadandó adatokat jelölni szokás az űrlapokon).

A hivatalos szcientológia oldalon is elérhető (www.oca.szcientologia.org.hu) a teszt. A domain itt láthatóan magyar, de a használó a Church of Scientology International nevű szervezet. A kiszolgáló viszont az USA-ban működik, így a megadott adatok is oda kerülnek. A személyes adatokat itt a teszt megkezdése előtt meg kell adni. Az adatkezelésről csak egy angol nyelvű és a magyar szabályozással köszönő viszonyban sem álló tájékoztató szól. 

Szcientológia weboldal "személyiségteszttel".Forrás: www.oca.szcientologia.org.hu
Még több kötelezően megadandó adat és a magyar nyelvű adatvédelmi tájékoztatás hiánya.

És persze nem csak offline, hanem a weben is belefuthatsz a hirdetésbe. Mi több, ha egyszer rákattintottál, de a kezdőoldalról nem léptél tovább, vagy ha kitöltötted - részben vagy egészben - a tesztet, de nem küldted el, számíthatsz rá, hogy a hirdetéssel többször is találkozol.

A www.tesztkozpont.net webes hirdetése

Nap mint nap nyomnak a kezedbe/dobnak a levélszekrényedbe szórólapokat, bombáznak reklámokkal a weboldalakon. Árut/szolgáltatást/világnézetet kaphatsz néhány kattintással! Ugye meggondolod, hogy hol, milyen adatot és kinek adsz meg magadról? Ez a cikk nem a szcientológiáról szól (van véleményem, de nem itt és nem most fogom megírni), hanem az odafigyelés szükségességéről, az elővigyázatosságról, körültekintésről. A személyes adatok kezelésének átláthatósága nagyon fontos! 

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment