(Olvasási idő: 3 - 5 perc)

Hány e-mail fiókra van szükséged? Elég csak egy, mondjuk Gmail, Yahoo, Hotmail vagy Freemail? Mi a helyzet a(z Internet) szolgáltatói e-mail címekkel? Regisztrálni általában bármilyen címmel lehet, de lehetnek kivételek. Jó ötlet ugyanazt a címet használni az Ügyfélkapun, mint amit egy ingyenes hírlevélnél is megadsz? Használj-e céges e-mailt magánügyben?

Néhány percet megér végiggondolni ezt a dolgot! A saját ügyeid szervezéséhez is hasznos lehet, de a gyerek esetében még inkább!

E-mail

Ingyenes

A legegyszerűbb módja a levelezésnek, ha van egy gmailes címed, ami úgy is kell az androidos okostelefonodhoz (iPhone-t használók ezt a mondatot hagyják ki:-)) ezzel kész is! Ezt a címet azután lehet használni mindenhol. Biztosan? És érdemes is? Gondolom, végigolvastad a felhasználási feltételeket... Akkor jó!

Gyereknél további gond, hogy ha még nincs 13 éves, nem is lehet saját Google fiókja. A Gmail pedig ahhoz tartozik. Tehát, ha gmailes címet használ és a Google azért mert korhatár alatti, megszünteti a fiókját, kész a baj! Éppen ezért ezt érdemes megelőzni. 11 és fél... Maradhat? A cikkben olvashatsz egy megoldást erre.

Egyetlen (pláne ingyenes) címet használni mindenhol akkor is probléma forrása lehet, ha nincs gond az életkorral. Ha elérhetetlen a szolgáltatás, ha feltörik a fiókod, akkor jól jöhet egy másik lehetőség.

Szolgáltatói

A szolgáltatói e-mail fiók bár úgy tűnhet (benne van az Internet csomag árában), de nem ideális módja a levelezésnek. Sok esetben a levelezési fiók, vagy a küldemények maximális mérete szól ellene. Meg talán az, hogy ha szolgáltatót váltasz, akkor a cím és vele a regisztrációk, hírlevelek mennek a levesbe! Olvastam ugyan olyan ötletről, hogy a mobilszámokhoz hasonlóan legyenek hordozhatók az e-mail címek is, de ez sokkal kevésbé tűnik megvalósíthatónak. A hordozhatóság a saját domain esetén valóban működő opció.

Mindig szíven üt, amikor látom, hogy cégek is hirdetik magukat (mit magukat, a szolgáltatót leginkább!) egy netszolgáltató domainjére végződő e-mail címmel.

Céges

A céges e-mail magáncélú használatát sokféleképpen szabályozzák és nem egységes a címadási gyakorlat sem. Akárhogy is, a céges e-mail cím nem arra való, hogy hírlevélre, vagy más saját célra igénybe vett szolgáltatásra regisztrálj vele. A munkáltató teljesen meg is tilthatja a magáncélú használatot, ilyen esetben nem is fogadhatsz nem céges e-maileket és nem írhatsz erről az ismerőseidnek nem céges ügyben. Bizonyos feltételek mellett a cégeknek lehetőségük van ellenőrizni a dolgozók e-mailjeit, már csak ezért sem érdemes a munkahelyi e-mailt magánügyekben használni.

Saját domain

Ez elég menőn hangzik és az is. Régebben a domain regisztráció (különösen a magyar) drágább és nehézkesebb volt. Ma már évi pár ezer forintból az egész családnak lehet saját domain névre végződő e-mail fiókja. Ehhez nem kell más, mint egy tárhely szolgáltató és egy magyar (.hu), vagy más végződésű domain regisztrálása. Mind a tárhely, mind a domain név évről évre jelentkező költség, erre figyelni kell. Azt nem árt szem előtt tartani, hogy vannak olyan domain nevek, amelyeknek a megújítása jóval többe kerül, mint egy .hu névé (~2-2 500 Ft). Találni olyan magyar tárhely szolgáltatót is, ahol kizárólag e-mail tárhely is elérhető kevesebb, mint 5 000 Ft-ért évente. Emellé jön még a domain díja.

 

Domain, vagy tartomány?

Egy internetes szogáltatás címe, webszolgáltatás esetén (nem kötelezően) kiegészítve a 'www' előtaggal. Ilyen például a magyarorszag.hu. A domainen belül lehet egy, vagy több aldomain is, amik általában további szolgáltatásokat jelölnek. Az előbbi példánál maradva: ugyfelkapu.magyarorszag.hu. A domaineket kell regisztrálni a használathoz, az aldomaineket a használatra jogosult személy, vagy szervezet maga határozhatja meg.

Fontos! Ezt a lehetőséget internetes bűnözők is kihasználják, hogy az eredetire hasonló webes és e-mailes címeket állítsanak elő. Az eredeti domaint aldomainként illesztik be: pl. apple.com.dummyurl.ru (ez nem egy valós cím!), megtévesztve ezzel a címzettet.

Azokat a domaineket, amik alá az oldalcímeket regisztrálni lehet, TLD-nek (Top Level Domain) hívjuk. A legelső TLD-k a .com, .org, .edu, .gov, .mil és .net az USA-ban jöttek létre. Nem országhoz, hanem működési területhez kötődnek. A .gov, .mil, és .edu kivételével az Egyesült Államokon kívül is használhatók. A magyar domainek végződése '.hu'. Vannak második szintű domainek is: .co.hu, .org.hu, .film.hu, stb. Más országokban is vannak másodszintű domainek, de használatuk nem túlzottan elterjedt.

Vannak országok, amelyek olyan domain végződéssel rendelkeznek, amelyek divatossá válnak, emiatt ezek alá jóval drágábban lehet domaineket regisztrálni. Ilyen például Tuvalu, amely egy apró csendes-óceáni szigetállam, TLD-je pedig a .tv amit TV társaságok vásárolnak előszeretettel.

A domain nevek kezdetben csak az angol abc 26 karakterét, számjegyeket, esetleg kötőjelet tartalmazhattak. 2009 óta az ICANN (Internet Corporation For Assigned Names and Numbers - az Internet névrendszerét szabályozó szervezet) már sok más írásrendszer jeleit is felhasználhatóvá tette.

Nem latin karaktereket tartalmazó domain-ekForrás: ICANN

Bővebben a domain név rendszerről: Wikipédia

 

Most akkor mennyi?

Erre nincs pontos válasz, de egynél biztosan több. Érdemes fenntartani egy címet hivatalos célra: Ügyfélkapu, szolgáltatókkal való kapcsolattartás, banki regisztráció. Az ingyenes levelező rendszerek valamelyikén célszerű egy olyan fiókot létrehozni, amellyel ismert, megbízható szolgáltatásokra iratkozhatsz fel, levelezés a barátaiddal, ismerőseiddel. Egy harmadik is jól jöhet, amely nem utal rád és amit olyan feliratkozásokhoz, hírlevelekhez használsz, amelyeket nem ismersz, vagy rövid távúak (pl. regisztráció valamilyen akcióra). 

És a gyereknek?

A legjobb választás 13 éves kor alatt a saját (családi) domain névvel készült e-mail fiók. Egy gmailes címnél gond lehet az életkori korlátozás és az, ha a felhasználási feltételek megsértése miatt a Google törli a hozzáférést. A minimális életkorhoz kötött szolgáltatások keretében ne hozz létre e-mail fiókot! Ha szükséges, használj olyan ingyenes szolgáltatást, ami nincs életkorhoz kötve! Ilyen pl. a Hotmail (Microsoft fiók létrehozása), vagy a Yahoo! Mail. Vedd figyelembe, hogy az ingyenes levelezési szolgáltatások különféle korlátozásokkal járnak! Érdemes elolvasni a felhasználási feltételeket!

Neked hány e-mail címed van? Hányat és mire használsz?

Több címet használni különféle célokra első pillantásra talán macerásnak tűnik, de hidd el, csak az elején több a munka vele és a munka kifizetődik!

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment