(Olvasási idő: 2 - 4 perc)

Nemrég írtam egy cikket azzal kapcsolatban, hogy milyen mobilt kapjon a gyerek? Ha lemaradtál volna róla, itt elolvashatod: Milyen kütyüt kapjon a gyerek? Volt alkalmam a Jazzy Rádióban egy telefoninterjút adni a gyerekek okostelefon használatával kapcsolatban. Ott került elő egy olyan részlet, amire akkor csak felszisszentem. Azután végiggondoltam újra és mivel lehetnek tanulságai a dolognak, megszületett ez az írás.

Használt mobiltelefonok tergerszám
Forrás: Huffington Post

Szóval, kezdjük az elején! Az interjúban elhangzott, hogy "az a tendencia harapózott el az én lányom osztályában, hogy a szülők a megunt, vagy szépséghibás okostelefonjaikat, úgy ahogy van, odaadták a gyereknek". Ahogy már írtam, akkor csak egy felszisszenésre futotta (sajnos, majd láthatod miért bánom), de most igyekszem a dolgot egy kicsit jobban is körüljárni.

A történet főszereplője egy androidos telefon.

Tehát az alaphelyzet: anya, vagy apa új telefonhoz jut (kapja a szolgáltatótól, megtetszik neki és megveszi, a munkahelye ad újat, stb.). Kiesik a sor végén egy még használható, de már nem új, nem csilivili telefon. A gyerek folyamatosan nyúz, hogy neki már kellene egy okostelefon, az osztályban már mindenkinek van rajta kívül (persze nincs mindenkinek) és különben is. A szülő pedig átgondolja a dolgot és rájön, hogy ez egy olcsó és jó lehetőség arra, hogy a gyereknek legyen okostelefonja, de ne is kerüljön sokba és a nyúzásnak is vége legyen. 

Innen kétfelé ágazik a történet. Az első lehetőség, hogy néhány dolgot (címlista, levelezés, képek, esetleg játékok) kitöröl a szülő, átírja a tulajdonosi adatokat és a mobil gazdát cserél. A második, hogy kerül a mobilra (már ha lehet) egy új felhasználói fiók ami a gyereké lesz és törli a régit. Van egy harmadik is, de azt majd inkább a végén.

Talán lehet sejteni, hogy a legtöbb gond az első esetben lehet. Az adatok jó része eltűnik a telefonról, DE! Ahhoz, hogy a telefonra frissítéseket, alkalmazásokat lehessen tölteni, szükség van egy Google fiókra. Ez ugyebár ott van a telefonon. A Google fiók hasznos tulajdonsága, hogy több androidos eszköz (telefonok, táblagépek, Chromium laptopok) is hozzákapcsolható, és a tartalmaik szinkronizálhatók, sőt a böngészési előzmények és könyvjelzők Windowsos Chrome böngészőből is szinkronizálhatók (a böngészőbe bejelentkezve természetesen). Ez pedig okozhat meglepetéseket! Ha a telefonon a gyerek a Chome-ot (ami az alapértelmezés) használja webezésre, látni fogja a Google fiók tulajdonosának a böngészési előzményeit, a kereséseknél figyelembe veszi az eddigi kereséseket és semmiféle tartalomszűrés nem lesz, mivel a fiók tulajdonosa nagykorú. Persze ez visszafelé is működik: a gyerek által megnézett YouTube videók szép lassan elkezdik átformálni a szülő számára ajánlott YouTube videókat, a keresési előzményekben is ott lesznek a gyerek keresései. Hááát...

A második eset csak akkor jobb, ha a telefonon létrehozott új fiókhoz új Google fiók is készül. Ha nem így van, akkor csak annyi a különbség, hogy a gyerek nem botlik bele a valamiért le nem törölt adatokba. Minden más, ami a Google fióktól függ, az marad úgy, mint az első esetben.

Lássuk most a harmadik esetet! Radikális, több munka van vele (nem sokkal), de az eredmény jobb lesz! Nem kicsit, nagyon! Kezdődik az egész ott, hogy ha van a telefonban SD kártya bővítés, azt ne örökölje meg a gyerek, még a kártya törlése után se! Ha szükséges, kapjon egy új SD kártyát. Minden alkalmazás fiókot törölni kell a telefonról, majd gyári visszaállítás. Ezzel mindent le lehet pucolni, adatokat, appokat. Ezután kell egy Google fiók. Ha a gyerek még nincs 13 éves, akkor némi csavar kell a dologban, mert a Google hivatalosan nem támogatja a korhatár alatti regisztrációt. Egy működőképes megoldást olvashatsz ebben a cikkben: Videók rövidebb pórázon. Persze ott van a Family Link, de az Magyarországon még nem elérhető. Lásd itt: Itt van végre! Vagy mégsem?

Gyári adatok visszaállításaAz androidos eszközök gyári állapotát - célszerűen egy mentés után - a Beállítások/Biztonsági mentés és visszaállítás menüpontban lehet visszaállítani.

És amit minden alkalommal, amikor csak lehet, elmondok: kell egy biztonsági alkalmazás és nem árt egy szülői felügyelet alkalmazás sem! Ezekről a témákról olvashatsz a A telefon ne legyen meztelen!, a Kell-e víruskereső? és a Szülői felügyelet (Parental Control) című cikkekben.

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment