(Olvasási idő: 2 - 4 perc)

A Facebook 2017. december 4-én megjelentette a 13 éven aluliak számára szülői felügyelettel használható csevegő alkalmazását a Messenger Kids-t. Az app segítségével a gyerekek biztonságosan, szülői felügyelettel használhatják az üzenetküldő platformot.

Messenger Kids képernyők

Az alkalmazás egyelőre az Egyesült Államokban érhető el és ott is csak az iOS operációs rendszert használó eszközökre. Az androidos verzió és az USA-n kívüli elérhetőség még várat magára. A támogatott harmincöt nyelv között már szerepel a magyar is.

Biztonságos regisztráció

A használathoz a gyereknek nem szükséges Facebook fiókkal rendelkeznie és telefonszámot sem kell megadnia, de kommunikálhat más Messenger és Messenger Kids felhasználókkal. A kapcsolatfelvételt a szülőnek kell engedélyeznie.

Egy speciális szűrő hivatott megelőzni a meztelen, vagy erőszakos képek megosztását az alkalmazásban. Egy dedikált csapat pedig gyorsan reagál a bejelentett, vagy megjelölt tartalmakra. A Facebook kézzel finomítja a Giphy nevű GIF megosztó motorjának gyerekbarát verzióját. A Facebook nem akar közvetlen bevételhez jutni a Messenger Kids alkalmazásból, viszont jó eszköznek tartja a családok platformhoz kötésére.

A Facebook a családi Messenger csoportok számának jelentős növekedését várja az új alkalmazástól.

Nem Facebook fiók

A 13 éven aluli gyerekek továbbra sem hozhatnak létre Facebook fiókot. A szülő letöltheti gyermeke iPhone-jára, vagy iPad-jére, vagy akár iPod Touch készülékére a Messenger Kids-t, a saját fiókjával hitelesíti a gyereket, majd egy mini profilt készít a gyerek nevével és fotójával. A Facebook alkalmazásban a Messenger Kids könyvjelző használatával jóváhagyhatják a kapcsolat kezdeményezéseket. A Messenger Kids együttműködik a Messenger alkalmazással, így a szülőknek nem kell letölteniük a Messenger Kids-t.

Fontos, hogy a szülő csak a gyerek engedélyével férhet hozzá az üzenetek tartalmához. Ez akkor is így van, ha a gyerekek kifogásolható tartalmat jeleznek. Ekkor a szülők értesítést kapnak, de a tartalom nem jelenik meg az ő eszközükön.

Nincs reklám

Az alkalmazás kezdőképernyőjén láthatók a a folyó beszélgetések, az engedélyezett kapcsolatok és az, hogy ki online éppen. Az üzenetek tartalmát nem használják hirdetések célzására és nincsen alkalmazáson belüli vásárlási lehetőség. Külön fejlesztőcsapat foglalkozik a gyerekeknek szóló kreatív kiegészítők - fidget spinner, kiterjesztett valóság elemek, mint például dínó maszk, vagy különféle matricák - fejlesztésével, amikkel a képek, videók dobhatók fel. 

Az Apple tájékoztatása szerint másfél éves kutatómunka előzte meg a fejlesztést. A cél az volt, hogy feltérképezzék, mit várnak a szülők és a gyerekek az alkalmazástól. Az USA-ban a 6-12 éves gyerekek 93 százaléka rendelkezik megfelelő eszközhöz hozzáféréssel, kétharmaduknak van saját telefonja, vagy táblagépe, a probléma inkább a szoftver. Öt szülőből három jelezte, hogy 13 év alatti gyerekeik használnak csevegőalkalmazásokat, közösségi oldalakat, vagy mindkettőt. Sok oldal van, ahol a regisztráció életkorhoz kötött, de ez a tapasztalatok szerint ez nem jelent akadályt a gyerekek számára.

A versenytársak

A Snapchaton - amely a fiatalok egyik kedvence - a megsemmisülő üzenetek tüntetik el a nem megfelelő kapcsolatfelvétel bizonyítékait, a Musical.ly esetében a gyerekek kihívóan táncolnak nagy közönség előtt, veszélybe sodorva magukat. Nem egyértelmű, hogy a Messenger Kids funkcionálisan kiváltja-e (szerintem nem) ezeket az alkalmazásokat? A Musical.ly nem korhatáros, de fontos, hogy a szülő kontrollálja, mit tesz a gyerek az alkalmazásban.

Támogatás

A Messenger Kids projekt vezetésével Loren Cheng termékmenedzsment igazgatót bízta meg a Facebook, aki komoly tapasztalatokkal rendelkezik hamis fiókokkal, erőszakos tartalmakkal, szexuális kizsákmányolással, önsérüléssel és terrorizmusellenességgel kapcsolatos ügyekben. A MessengerKids.com címen egy portál található, amelyen az alkalmazással kapcsolatos további információk érhetők el.

Messenger Kids funkciók

Az életkori ajánlás 9 és 11 év közötti, de 13 éves korig - amikortól a Facebook és a Messenger már használható a tinik számára - jó lehetőség a kommunikációra a család messengerező tagjaival. Amikor a gyerek 13 éves lesz, a Messenger Kids fiókja nem alakul át Facebook fiókká, azt újonnan kell létrehozni. Ez minden bizonnyal azt is jelenti, hogy a Messenger Kids ismerősöket is újra fel kell majd venni.

Most még kérdéses, hogy a gyerekeket mi fogja átterelni - a szülői "ajánláson" túl - az új platformra, amikor az ismerőseik zöme jelenleg más alkalmazást használ. Látható, hogy támogató munkatársakra is szükség van, ez pedig befolyásolhatja a földrajzi terjeszkedést.

Forrás: Techcrunch
Apple AppStore

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment