(Olvasási idő: 1 - 2 perc)

Néhány hónap különbséggel a második olyan e-mail pottyant a beérkező levelek közé, amelyik a Magyar Telekomnál fennálló számlatartozásra hivatkozva akar némi pénztől megszabadítani. 

Dark SideForrás: DMware

Volt már olyan, hogy sikerült elfelejtenem egy számla rendezését és emiatt nem is volt vezetékes telefonunk egy darabig, ezért azután az első ilyen e-mail megérkezése után először is bosszankodni kezdtem, hogy lám-lám megint kimaradt a fizetés, lesz nemulass! Azután persze alaposabban is szemügyre vettem a levelet és gyorsan kiderült, hogy nem a tartozás a probléma, ez itt adathalászat!

Alaposabban megnézve a levelet, feltűnik a feladó: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. A magyar.com domain nem friss bejegyzésű (jelenleg egy nagyon egyszerű fordító található az oldalon), és minden bizonnyal hamisított feladó. A levélből többnyire hiányoznak az ékezetek (a kétvonalas ékezetek kivétel nélkül), a szövegezés magyartalan. A levél végén ott a telekomos hivatkozás a befizetéshez, csak rá kell kattintani. 

Telekom nevében adathalász e-mail

Én nagyon nem erőltetném a dolgot, mivel a lenti képen látható, hogy a hivatkozás szövege és címe nem fedi egymást, vagyis máshova vezet, mint ahová ígéri:

Telekom nevében adathalász link

Ha mégis kattintasz (ne tedd kérlek!), akkor jó esetben egy figyelmeztetés vár, hogy a cím egy bejelentett adathalász oldalhoz tartozik, továbblépés csak saját felelősségre. Az ilyen figyelmeztetéseket érdemes komolyan venni, sok bajtól kímélheted meg magad. Ez a kép a Google Chrome böngészőből származik, más böngészőkben eltérő szöveggel és megjelenéssel találkozhatsz. 

Telekom nevében adathalász figyemztetés

Sajnos elkéstem, már csak romok találhatók az egykori adathalász oldal helyén. Talán majd legközelebb.

Telekom nevében adathalász 404 hiba

 

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment