(Olvasási idő: 3 - 5 perc)

Hangos az Internet a legújabb adatbiztonsági gigabotrány eseményeitől. Személyiségteszt alkalmazás, szabálytalan adatszerzés, 50 millió Facebook profil adatai, elemzőcég, adatbányászat, politikai marketing, 60 milliárd dolláros tőzsdei bukta a Facebooknál, USA, EU és brit vizsgálat az ügyben, felfüggesztett cégvezető. A történet már most is kellően bonyolult és ki tudja, hol van még a vége.

Profiladatok

A történet valamikor 2013-ban kezdődött, amikor Cambridge-i Egyetem kutatója Alekszandr Kogan létrehozott a Facebookon egy thisisyourdigitallife nevű személyiségteszt alkalmazást, amelyet kb. 300 ezer ember telepített. Kogan a különböző források szerint 30-50 millió Facebook profil adataihoz jutott hozzá oly módon, hogy az alkalmazás nem csak az azt telepítő felhasználók adatait gyűjtötte be, de az ismerősök profiladatait is. A Facebook 2015-ben értesült arról, hogy az adatokat a Cambridge Analytica (CA) nevű adatelemző cég is megkapta. Az alkalmazást a Facebook kitiltotta a rendszeréből, Kogant, a CA-t és anyacégét a Strategic Communication Laboratories-t (SCL) is az adatok törlésére szólította fel. A felszólításnak - papíron legalábbis - eleget is tettek, de mint később kiderült, ténylegesen nem törölték az adatokat. Az ügyet a Channel 4 TV csatorna tárta fel. Megszólalt egy valamikori belső forrás is: Christopher Wylie, a Cambridge Analytica egykori munkatársa osztott meg információkat. A botrány hatására a CA igazgatótanácsa felfüggesztette állásából Alexander Nix vezérigazgatót. Az ügyben az amerikai és az angol törvényhozás, valamint az EU illetékesei is szeretnék meghallgatni Mark Zuckerberg Facebook alapítót és cégvezetőt. A Facebookon #DeleteFacebook jelöléssel profiltörlési hullám indult.

Mire kell(het)?

De hát mire jó ennyi adat? Ahogy ebből a történetből is kirajzolódik, kiválóan alkalmazhatók az emberek befolyásolására, véleményük megváltoztatására, személyreszabott üzenetek közvetítésével. A CA adatelemzéssel és kampánytanácsadással foglalkozik egyebek mellett. Donald Trump kampányának támogatása során az adatokból készített profilok segítségével személyre szabott kommunikációval igyekeztek a meggyőzhetőnek minősített szavazók megfelelő irányú befolyásolását elérni. A cég közreműködött a Brexit kampányban is.

Az adatok nem okvetlenül származnak csak egy forrásból, legális és korlátozottan (vagy kifejezetten nem) törvényes források garmadája áll rendelkezésre, ha valaki mélyebb elemzéshez keres adatokat.

A Cambridge Analityca minden amerikai választópolgárról 5 000 adattal rendelkezik.

Az USA-ban az európai (a kelet-európainál meg pláne!) átlagnál sokkal jellemzőbb a politikai, vallási preferenciák és más érzékenynek minősülő adatok megadása a közösségi profilokban. De tulajdonképpen erre sincs szükség; a közösségi médiában (és máshol) kifejtett tevékenységed elemzésével (mit kedvelsz, kit követsz, mit osztasz meg, kik az ismerőseid és velük kapcsolatban milyen reakcióid vannak, milyen weboldalakat olvasol, merre jársz, mire keresel, mit veszel, ... a sor folytatható) akár az általad gondoltnál is pontosabb kép rajzolható meg rólad! A Cambridge-i Egyetem egy másik kutatója Youyou Wu és kollégái 2015-ben egy számítógépes program segítségével önkéntesek a like-jait elemezték és ennek segítségével azonosítottak személyiségjegyeket. Azt tapasztalták, hogy minnél több kedvelés áll rendelkezésre egy személytől, annál pontosabb a program által adott eredmény, akár a barátok, munkatársak, vagy családtagok által adott jellemzésnél is pontosabb..

Az adatelemzés, adatbányászat, profilalkotás lehetőségei szinte korlátlanok. Jó és rossz célokra egyaránt használhatók és gyaníthatóan a rossz célú felhasználás kap majd nagyobb nyilvánosságot a jövőben is.

Van közünk hozzá?

Ez az egész szerencsére nem érint bennünket! Gondolhatnánk, hogy mivel ebben az esetben egy amerikai elnökválasztás támogatása befolyásolása volt a cél, ennek az egésznek nincs hozzánk, magyarokhoz semmi köze. A rossz hír az, hogy a dolog nem ilyen egyszerű (általában nem szokott az lenni)! Egyfelől a CA maga is elimerte, hogy Kelet-Európában is tevékenykedtek, másrészt, ha eddig nem is volt valamilyen művelet célpontja Magyarország (akár a CA, akár más cég részéről), ez nem jelenti azt, hogy a jövőben sem lesz az. A digitális világban nincsenek távolságok, a nyelvi különbözőségek pedig leküzdhetők! Pont ez az a platform, ahol nem igazán számít az, hogy kicsik vagyunk és nem világnyelvet beszélünk, mert ezek a problémák (viszonylag olcsón) megoldhatók.

A Cambridge Analytica most napvilágra került akciói elsősorban a Brexit kampánnyal és az amerikai elnökválasztással - Donald Trump megválasztásának támogatása érdekében - álltak kapcsolatban. A kép azonban távolról sem teljes, a Facebook is vizsgálódik és komoly szigorításokat ígér a külső fejlesztők számára adatkezelési ügyekben.

Ott vagyunk már? És most és most és most???

Ha az ott a történet vége, amikor már látható, hogy pontosan mi történt és mi várható a jövőben, akkor még nem vagyunk ott. Az sem biztos, hogy ott leszünk egyáltalán valaha. Sok különféle érdek kavarog a sztoriban és persze sokan nem szeretnék, ha minden kiderülne. A Facebook részvényesei - rövid távon legalábbis biztosan - komoly veszteségekkel számolhatnak. Az adatokra éhes elemzőcégek remélhetőleg nagyobb figyelemre és szerencsés esetben a szabályozás szigorítására készülhetnek. A Facebooknak és általában a közösségi oldalaknak átláthatóbb és a felhasználók érdekeit jobban képviselő adatvédelmi gyakorlatot kell folytatniuk a jövőben. A felhasználóknak pedig - ha nem a Facebook profiljuk törlése mellett döntenek - érdemes átgondolniuk, mire és hogyan használják a közösségi oldalt. Milyen adatokat, milyen körben osztanak meg magukról, milyen alkalmazásokat telepítenek a Facebookról, milyen alkalmazásokba/szolgáltatásokba regisztrálnak, vagy jelentkeznek be a Facebook profiljukkal. Nem lehet elégszer ismételni a beállítások fontosságát, amelyek sokat segíthetnek a kockázatok csökkentésében.

Forrás: Channel 4 News
mno.hu
Népszava online

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment