(Olvasási idő: 1 - 2 perc)

Most már biztos, hogy visszaeső lettem! Megint a telefonszámla! Hihetetlen, de ismét nem fizettem be! Újra felszólítást kaptam, hogy fizessem be az elmaradásomat. Abban pedig egyetérthetünk, hogy 1 315 Ft nem az az összeg, amiért érdemes a szolgáltatás kikapcsolását kockáztatni.

A feladó bizonyos Téglási Imre egy t-online-os címről. Ilyet meglehetősen könnyű a levélbe hamisítani és nem várnak e-mailes választ. Kicsit lejjeb látható az is, hogy a címzett nem személyesen én vagyok, ez egy körlevél, sokan kapták ugyanazt.

A magenta árnyalat első látásra rendben (másodikra már nem, mert azért van különbség).

arnyalatnyi-kulonbseg.png
Balra a Telekom által a weboldalán használt magenta árnyalat, jobbra az adathalász e-mail színe.

Udvarias, de határozott hangvétel. És különösen a magyar kétvonalas, de olykor az egyszerű ékezetek hiánya!

A képeket természetesen nem töltöttem le - bár valószínűleg javítottak volna a levél kinézetén - mivel visszajelzést adnak a levél megnyitásáról ami a bűnözők számára plusz információ.

Adathalász e-mail, amit a Telekom nevében küldtek

A következő lépés a BEFIZETEM gomb hivatkozásának megvizsgálása. Ha a gomb fölé viszem az egérmutatót, megjelenik a hivatkozás. A hivatkozás persze nem a Telekom oldalára mutat. Múltkor késtem pár napot az e-mail feldolgozásával és akkor már nem volt elérhető az adathalász oldal. Most azonnal megnyitottam egy védett és VPN-t használó böngészőből. Az eredményt lejjeb láthatod.

Néhány órával a levél elküldése után az adathalász oldal már nem működik.

A carlotta-shop.com egy álláshirdető oldal, láthatóan félig kész állapotban. Erre akaszkodtak rá (vagy az is lehet, hogy csak a tervig jutottak el) az adathalász e-mail mögött álló bűnözők.

Mobilon nincs egérmutató!

Hogyan tudod megvizsgálni a hivatkozást, ha mobiltelefonon olvasod az e-maileket? Mobil környezetben a koppintás felel meg az asztali számítógépek és laptopok esetén szokásos egérkattintásnak. Itt nincs egérmutató, amit a hivatkozás fölé vihetnél, helyette van a ráhelyezés (nem koppintás, hanem az ujj ráhelyezése és ott tartása) ugyanazzal az eredménnyel. Megjelenik a hivatkozás mögött található cím egy szövegbuborékban. Ha nem egyezik a kijelzett címmel, az gyanakvásra ad okot!

Az adathalász e-mailek jelentette veszélyek:

Mellékletek

Az esetlegesen a levélhez mellékelt, látszólag ártalmatlan - például pdf-nek látszó számla - állomány a valóságban kártékony programot, zsarolóvírust tartalmazhat. Az utóbbi idők nagy zsarolóvírus támadásai általában ezt a módszert alkalmazták.

Ne nyiss meg semmilyen mellékletet, ami ismeretlen feladótól érkezett levélben található! Ha a feladó ismert, de általában nem szokott mellékletet küldeni, kérdezz rá, hogy ő küldte-e? Erre ne e-mailt használj, hanem telefonon, vagy SMS-ben, esetleg csevegőprogramban kérdezz!

Hivatkozások

A levélben található hivatkozások is vezethetnek olyan oldalakra, ahonnan kártékony programok töltődnek le a használt eszközre.

Körültekintően kattints az e-mailben található hivatkozásokra, hivatkozást tartalmazó képekre! Ha ez egy ismert cím: pl. a bankod internetbank belépési oldala, írd be böngészőbe közvetlenül! Figyelj a kijelzett és a mögötte található tényleges hivatkozás eltéréseire!

Weboldalak

Az eredetihez megtévesztésig hasonló weboldalak létrehozásával a csalók érzékeny személyes adatokat - pl. banki hozzáférési és számlaadatok - szerezhetnek meg és használhatnak fel.

Vizsgáld meg a weboldal címét! Ha az oldal egy adathalász weboldal, akkor a címe nem lesz olyan mint az eredeti, csak emlékeztet arra. Pl. nem www.otpbank.hu, hanem www.otpbank.hu.fakedomain.ru

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment