(Olvasási idő: 1 - 2 perc)

Az Independent internetes kiadásában olvastam egy nagy-britanniai felmérésről, amely a gyerekek első telefonhoz jutásával, illetve a használati szokásokkal/szabályokkal foglalkozik. A brit eredmények és tapasztalatok nyilván nem fordíthatók le egy az egyben az itthoniakra, de összevetésként érdekesek lehetnek (és talán mutatják, mi lesz nálunk egy-két év múlva).

Az idézett kutatás egyik fontos megállapítása, hogy a megkérdezett szülők egyetértenek abban, hogy kb. 11 éves kor az, amikor a gyereknek saját telefonja lehet. Ehhez képest a hat évesnél fiatalabb gyerekek negyedének már van mobilja. Ami még ennél is meghökkentőbb, hogy heti közel 21 órát - napi átlagban tehát hármat - töltenek a képernyő előtt (nem általában képernyő előtt, hanem a mobil képernyője előtt)!

Kicsik mobiltelefonnal

A szülők háromnegyede költött 500 fontot (mostani árfolyamon kb. 180 ezer forint) a gyerek első telefonjára és kétharmaduk nem korlátozta a havi költségkeretet. 

Hogy legyen mihez viszonyítani az 500 fontot, álljon itt egy felmérés eredménye az átlagjövedelemről, ami közel 2 000 font havonta. A magyar átlagkereset 340 ezer forint volt 2018. júniusában, eszerint tehát magyar viszonyok között kb. 85 ezer forintos telefonról beszélhetünk. Nekem nem tűnik életszerűnek, hogy a magyar szülők tömegesen tudnak ennyit áldozni a gyerek első telefonjára.

A Samsung lett a legkedveltebb 'első telefon' márka, amely az Apple iPhone-t taszította le a trónról.

Tíz szülőből nyolc nem korlátozza a telefonnal tölthető időt és a szülők háromnegyede nem tiltja le az adatforgalmat sem. A gyerekek egyre fiatalabban jutnak saját telefonhoz. Ez talán összefügg azzal is, hogy az önálló Internet használat kezdete is egyre korábbra tolódik.

"Az okostelefon vált az általunk birtokolható legfontosabb technológiává, amely összeköt a barátainkkal, segít követni a körülöttünk lévő világ változásait és megőrizni a legnagyobb pillanatainkat" - mondta Liam Howley a musicMagpie által végzett felmérés vezetője.

Az eszközön eltöltött idő korlátozása, annak ellenőrzése, hogy mit töltenek le, nyomon követés: a szülők kezében sok lehetőség van a korlátozásra. A gyerekek 38 százaléka használja a telefont a hívásokon és üzenetek küldésén kívül játékra is. Ezen kívül zenét hallgatnak, videókat néznek és Snapchat-elnek.

Forrás: independent.co.uk

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment