(Olvasási idő: 3 - 5 perc)

20. születésnapját ünnepli a Google. Az eleinte "csak" egy jó és gyors keresőt fejlesztő cég mára igazi óriássá növekedett. Nem klasszikus köszöntő cikk.

A Google ma már nem csak a kereső neve, de igeként is használjuk, mint az internetes keresés szinonímáját: "Guglizd meg!" - hallhatod akár naponta, ha el kell dönteni valamilyen kérdést, vagy szükség van egy plusz információra, esetleg meg akarsz találni egy helyet, vagy egy dolgot, vagy bármit.

Emlékszel még az AltaVistára, vagy magyar változatára, a keresőmotorját használó AltaVizslára? Az AltaVista 1995-ben, még a Google előtt indult, sokáig a legnagyobb kereső volt. 2003-ban vásárolta fel a Yahoo! a domain-je a Yahoo! saját keresőjére irányított jó ideig, jelenleg nem elérhető. Az AltaVizsla 1998-ban az Origo mellett indult, 2011-ben zárt be.

AltaVistaForrás: digital.com

Larry Page és Sergey Brin a Stanford Egyetemen folytatott tanulmányaik alatt írták a keresőalgoritmus első változatát. A legelső Google oldalhoz minden bizonnyal nagyon hasonló 1998. december 2-ai változat megtalálható az Internet emlékezeteként működő Wayback Machine-on. A bal oldalon látható a Stanford kereső, mint speciális lehetőség.

Google Beta 1998. december 2.Forrás: Wayback Machine

A kezdetben csak a keresőt működtető vállalat - a Google Inc. - messzire jutott húsz év alatt. A cég, folyamatos növekedéssel, felvásárlásokkal 2015-re egy kusza halmaz lett. Ekkor hozták létre az alapítók az Alphabet ernyőcéget, amely a Google és az addig a Google alá tartozó vállalatok tulajdonosa lett. A csoport ma egy halom különféle szolgáltatást működtet: Gmail, Groups, Drive, Google Dokumentumok, Google táblázatok, Fényképek, Térkép, YouTube, Fordító, Google Earth, Blogger, Keep, Hangouts, Chrome böngésző, Android mobil operációs rendszer, vagy a Google+ közösségi oldal a talán legismertebbek. Jelenleg közel száz különféle termék szolgálja a nagyközönséget, a vállalkozásokat. A fejlesztőket további több, mint négyszáz (ha jól számoltam, akkor 426) különféle eszköz szolgálja ki. Ezek között vannak fejlesztő- és tesztelő eszközök, szolgáltatások és API-k (Application Programming Interface - Alkalmazás Programozási Interfész). Ez utóbbi némileg leegyszerűsítve arra képes, hogy egy szolgáltatást egy felületen keresztül, szabályoknak megfelelve megszólítson és eredményeket kapjon vissza. A Google Térkép pl. rávehető arra ilyen módon, hogy két koordináta között távolságot számítson, vagy útvonalat tervezzen. Ilyet lehet persze a böngészőben futó térképen is, de az API segítségével ez egy független alkalmazásban is megoldható, mint mondjuk egy taxirendelő alkalmazás.

A Google logo fejlődésének állomásai
Forrás: 1000 Logos

A Google által nyújtott különböző szolgáltatások nagy része ingyenes, akarom mondani, nem kerül pénzedbe. Ez persze nem minden esetben és nem minden felhasználó számára van így. Az üzleti felhasználók fizetnek a szolgáltatásokért (általában), más esetben a használat mértéke az, ami eldönti, hogy a szolgáltatás ingyenes, vagy fizetős. A Drive 15 GByte tárhelyet ad "ingyen" és a képek tárolása sem kerül okvetlenül pénzedbe, de a bővítésnek ára van. Mondhatod, hogy 15 GByte mindenre elég, de ez csak annyira állja meg a helyét, mint a Bill Gates-nek (Microsoft alapító) tulajdonított mondat (városi legenda): "640 kilobájt elég lesz mindenkinek". Akár igaz a történet, akár nem, a tárhely - manapság legalábbis - soha nem elég!

A weboldalak nagy részén megtalálható Analytics például oldalletöltés számtól függően akár nem kevés pénzébe is kerülhet az oldal tulajdonosának (ehhez persze nagy és nagy forgalmú oldal kell). Persze a legkisebb oldal is fizet, csak nem pénzzel, hanem adatokkal. Ez sok más "ingyenes" szolgáltatásnál is így van.

A Google Térképek egy igazi Web 2.0 platform, mivel a tartalom jelentős részét a felhasználók állítják elő, amikor adatokat adnak meg a saját vállalkozásukról, vagy az általuk kedvelt, meglátogatott helyekről. Itt a Google adja a platformot, a felhasználók pedig az adatok elég jelentős részét. Sok professzionális megoldást is erre építenek: a Waze közösségi navigációs alkalmazás, vagy a Futár is ezt használja.

Google 2018. szeptember 27.Forrás: Google.hu

Egy ilyen behemótot ahhoz, hogy a felhasználó számára releváns találatokat adjon kereséskor, elképesztő mennyiségű adattal kell táplálni. Ezeket az adatokat - jórészt tőled - a Google meg is szerzi, esetenként akár vitatható módszerekkel. Különösen a piac 88%-át birtokló Android operációs rendszert futtató okostelefonokon van elemében: folyamatosan ellenőrzi a készülék helyzetét akkor is, ha a beállításokban kikapcsoltad a helyadatok rögzítését, tárolja mire kerestél rá, mire kattintottál az eredmények közül, milyen oldalakat olvasol, milyen videókat nézel, milyen zenéket hallgatsz, milyen alkalmazásokat töltesz le és azokat hogyan használod. Mindezt természetesen a számodra releváns keresési eredmények és a lehető legjobb felhasználói élmény elérése érdekében, no meg azért, hogy a megfelelő reklámokkal segítsen Téged a választásban.

A Google-nál nevesítve, vagy anonimizáltan annyi adat van Rólad, amiről - Kínát leszámítva talán - a többi állam csak álmodhat! Ezek az adatok - részben legalábbis -, nem állnak meg a Google-nél. Kapnak belőle a hirdető partnerek, az alkalmazások fejlesztői a Play Áruházban, a Doubleclick hirdetési rendszer (Google leányvállalat egyébként).

A 20. évforduló alkalmából - amely eredetileg szeptember 7-re esett, csak 2005-ben változtatták meg 27-re - a Google a StreetView segítségével bejárhatóvá tette azt a kaliforniai Menlo Parkban található házrészt, ahol a cég elindult világhódító útjára. A ház egyébként Susan Wojcicki - a YouTube jelenlegi vezérigazgatója - tulajdona.

A Google első irodájaForrás: Google StreetView

Tehát bosszankodunk az adatgyűjtés miatt, ugyanakkor szeretjük, hogy szinte mindent megtalálunk a neten, jó a térkép és az ingyenes szolgáltatások de zavar, hogy ha rákeresünk valamire, akkor pillanatok alatt egy csomó reklámban jön szembe az a holmi. Jó a navigáció és a térkép, de bosszant, hogy a Google mindig tudja merre járunk. Jól jön a Gmail hatalmas tárhelye, de nem tetszik, hogy a levelezésünk is segít a reklámok testreszabásában. Biztonsági rések, problémás frissítés, de a Föld lakóinak majdnem egyharmada - kétmilliárd ember - androidos okostelefont használ. Mindent a "Gugli"-n keresünk, de sopánkodunk az információs buborék miatt.

A cég hírneve közel sem foltmentes: együttműködés a Pentagonnal, a keresési eredmények "meghajlítása" különféle célok érdekében, vagy a Dragonfly, amivel a 10 évvel ezelőtt emberi jogi megfontolásból otthagyott hatalmas, de a kínai kormány által szorosan ellenőrzött piacra igyekszik visszatérni ugyanezen jogok figyelmen kívül hagyásával.

Szóval nem egyszerű dolgok ezek! cool Boldog 20. születésnapot és felelősségteljesebb újabb 20 évet Google!

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment