(Olvasási idő: 2 - 3 perc)

2018. október 30-án a Joomla! Projekt elérhetővé tette a Joomla! 3.9 kiadást amely a 3.x sorozat tizedik frissítése. Telepítése alapos tesztelést követően javasolt. A telepítés előtt ajánlott a teljes weboldalról - adatbázis és állományterület - mentést készíteni.

Joomla! 3.9 update

A Joomla! 3.9.0 nem kevesebb, mint 250 fejlesztést tartalmaz, amelyek központi eleme a személyes adatok védelme. Sok régen várt funkció segíti a weboldalak tulajdonosait a felhasználók személyes adatainak megfelelő kezelésében, nem mellesleg a GDPR megfelelőség elérésében is.

Adatvédelmi szerszámkészlet

Felhasználói hozzájárulások

Felhasználói hozzájárulást kell beszerezni az adatkezelési tájékoztatóhoz és/vagy felhasználási feltételekhez? A Joomla! 3.9 segít automatikusan kezelni ezeket. Könnyen és egyszerűen lehet űrlapokat létrehozni a hozzájárulás kéréséhez az adatkezelés megkezdése előtt. Lehetőség van lejáratot beállítani a hozzájárulásokhoz. A rendszer jelezni fogja, ha szükséges egy hozzájárulás megújítása. Hozzájárulások követése, adatkezelési irányelvek kezelése és sok más egyszerűen az irányítópulton.

Felhasználói adatkérések

Személyes adatokhoz való hozzáférésre, vagy az adatok törlésére vonatkozó kérések kezelése egyszerűen. A kérést követően egyszerű az adatok exportálása vagy törlése. A felhasználói adattörlési kérelmek automatikus kezelése, a személyes adatok anonimizálásával (névtelenítésével). Nincs több elfelejtett kérés, a megfelelően beállított Joomla! 3.9 emlékeztet.

Bővítmény képességek

Bővítményfejlesztő - segítséget nyújt a potenciális felhasználóinak egyértelművé téve, hogy milyen adatokat gyűjtenek a bővítményei. A bővítményekben az adatvédelmi szempontból releváns funkcióknál használható új Plugin-esemény (onPrivacyCollectAdminCapabilities). A felhasználók egyértelmű jelzést kapnak arra vonatkozóan, hogy szükség van-e a saját dokumentációik - például az adatvédelmi irányelvek vagy a szolgáltatási feltételek - módosítására.

Felhasználói tevékenység napló

Egy jó lehetőség arra, hogy az adminisztrátorok (Super Users) információt kapjanak arról, hogy a felhasználók mikor és milyen, adatkezelési szempontból érdekes tevékenységet folytattak a webhelyen. Nemcsak az alaprendszert, de a támogatott bővítmények eseményeit is kezeli. A naplóállomány megtekinthető, exportálható, szükség esetén törölhető. Az új napló rotációs bővítmény lehetővé teszi a megőrzendő állományok számának és a forgatási időköznek a beállítását.

GDPR

Túl az adatbiztonságon

A tartalomkezelés gyors és könnyű - kis fejlesztések, amelyek nagy előrelépést tesznek lehetővé

  • Megjegyzés hozzáadásának lehetősége a cikkhez, szűrési lehetőséggel #19134
  • Új keresési tulajdonság az admin felületen: keresés a cikkek tartalmára a 'content:' előtag segítségével #20083
  • Modul betöltése a cikkbe azonosítóval #19362

További lehetőségek, nagyobb rugalmasság a felhasználói mezők használatában

  • Ismétlődő felhasználói mezők használata #20243
  • Alternatív elrendezés lehetősége #18571

Változások a nyilvános felületen

  • Bevezető, vagy teljes cikk kép megjelenítése a Rövid cikkek modulban #20169
  • Kiválasztott szerző cikkeinek megjelenítése a Legfrissebb cikkek modulban (#20687), és még sok más!

Új lehetőségek a többnyelvű oldalakhoz

  • Új eszközsáv gomb a társítások szerkesztéséhez #21022
  • Meglévő társítások kiterjesztése #21321
  • Címkék megjelenítése nyelvenként #19509

Google Invisible reCAPTCHA használata a weboldalon #18146

Argon2id jelszó támogatása #20855

joomla39.png

A teljes csomag letölthető innen: Joomla! 3.9.0 (teljes angol nyelvű (UK) változat)

Frissítő csomagok: Joomla! 3.8.13-ról 3.9.0-ra. Valamennyi, a verzióhoz kapcsolódó frissítő csomag elérhető ITT!

Új telepítés, és technikai követelmények. A telepítési leírás angol nyelvű, a Joomla! 3.x verzió telepítését mutatja be. A 3.x verzió telepítéséről szól magyar nyelven a Joomla! 3.x telepítése saját gépen című cikk. Frissítés előtt érdemes elolvasni az erre vonatkozó javaslatokat ITT.

Fontos! A Joomla! 1.5 és a Joomla! 2.5 támogatási időszaka lezárult, a Joomla! Projekt nem biztosít további javításokat ezekhez a verziókhoz. ITT angol nyelvű tájékoztató olvasható az elérhető javításokról.

A legfrissebb magyar nyelvi kiegészítés: Magyar nyelvi csomag Joomla! 3.9.0 verzióhoz 3.9.0v1.

 

A verzió kiadásáról szóló cikk angol nyelven: https://www.joomla.org/announcements/release-news/5748-the-privacy-tool-suite-by-joomla-joomla-3-9-is-here.html

Forrás: www.joomla.org

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment