(Olvasási idő: 2 - 3 perc)

Az álhírek, az azokat terjesztő oldalak, illetve az ellenük vívott küzdelem a közösségi média és az internetes hírszolgáltatás egyik központi témájává nőtték ki magukat.

A nálunk szerencsésebbek nyelvén van már tényellenőrzés pl. a Facebookon is. Nekünk magyaroknak egyelőre marad az önkiszolgálás: az üzenőfalunkon megjelenő álhíreket jelenthetjük és álhírnek címkézhetjük ha szükséges. Most megmutatom azt  három négy lépést, amellyel a Facebookon kiveheted részed az álhírek elleni küzdelemből.

0. Vizsgáld meg a hírt alaposan! Honnan, milyen oldalról származik? Az álhírek és nem megbízható oldalak jellemzőinek felismeréséhez segítséget kaphatsz ebből a cikkből: Álhírek és kamuoldalak. Törekedj arra, hogy csak valóban álhírt jelents!

1. Jelezd a hír megosztójának, hogy szerinted álhírt osztott meg. Nem megoldás, ha letiltod, próbáld inkább meggyőzni!

2. A jelentéshez a megosztott bejegyzés jobb felső sarkában található három pontra kell kattintanod. A menüben a Visszajelzés küldése erről a bejegyzésről pontra kell kattintanod.

Visszajelzés egy bejegyzésről

3. A felbukkanó ablak kilenc konkrét és egy egyéb címkét tartalmaz, amivel megjelölheted a szerinted nem megfelelő tartalmat. Itt az Álhír címke a megfelelő. A Valami más címkére kattintva egy keresőmező és alatta egy lista jelenik meg, további jelenthető kategóriákkal. A lista nem túl hosszú, ráadásul öt ponton átfedést mutat az előző oldalon választható címkékkel. Biztosan van olyan kifogásolható tartalom, amely nem sorolható be ezen lehetőségek alapján, de hát azzal főzünk, amink van.

Álhír jelentése

A példacikket az otpercpiheno.blogspot.com oldalról vettem. Az ismerős, aki megosztotta, megköszönte a jelzést. Volt valaki, aki már akkor osztotta tovább, amikor a hozzászólásokból már látható volt, hogy ez egy álhír.

Az álhírek felfedésében segítséget jelenthet a forrásként szolgáló domainről olvasható néhány plusz információ. Ezt a kép jobb alsó sarkában található 'i' betűre kattintva érheted el.

Információ a forrásról

Sajnos ebben az esetben a forrás egy aldomain a Google blogoldalán (blogspot.com), az információ pedig a domainre vonatkozik. A hivatkozás első megosztása és a megosztások száma viszont magára a hírre vonatkozik. A megosztások térképen ábrázolt helyadatai azt is megmutatják, hogy ahol magyarok vannak, ott kisebb, vagy nagyobb mértékben, de terjed az álhír.

A webhely névjegye

Fellépni az álhírek, kamu weboldalak, átverős webshopok, adatszivattyúk (személyiségteszt alkalmazások) ellen nem okvetlenül élvezetes tevékenység. Időt kell rá szánni, foglalkozni kell vele, olykor utánanézni a forrásoknak. Hogy magad is keresd az ilyen bejegyzéseket, oldalakat, az nem várható el, hiszen rengeteg elfoglaltságod van, az idő pedig mindig kevés. De ha szembe jön egy ismerős által megosztott álhír, ne maradj tétlen! Takaríts! Ha sikerül egy forrást kiiktatni, néhány ismerősöd figyelmét felhívni az álhírek elleni fellépés fontosságára, már tettél valamit egy jobb, biztonságosabb Internetért.

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment