(Olvasási idő: 2 - 4 perc)

Gyors egymásutánban két olyan történetbe botlottam, amelyek - ha másképpen és más eszközökkel - mintha a nem is olyan távoli jövőbe engedtek volna bepillantást.

Az elsőMicrosoft HoloLens 2 bemutatása a barcelonai Mobile World Congress kiállításon. A Microsoft kiterjesztett valóság (Augmented Reality) eszközének első verziója 2017-ben jelent meg. Az idén bemutatott verzió teljesítményben és dizájnban is előrelépett. Úgy tűnik, elég jó ahhoz, hogy a katonák is elkezdjék használni. Ez viszont - érthetően - nem tetszik a Microsoft jó néhány alkalmazottjának. A kutatók, fejlesztők a békés alkalmazások miatt szerződtek a céghez, nem katonai kutatások támogatására. Beleszólást kérnek a munkájuk eredményének felhasználásába. A vállalat jogi igazgatója Brad Smith kijelentette, hogy amerikai vállalatként fontosnak érzik a hadsereg támogatását. Satya Nadella cégvezető szerint folytatják a párbeszédet a dolgozókkal, de a technológiát nem tagadják meg a demokratikus kormányoktól.

Microsoft HoloLens 2Forrás: roadtovr.com

Kiképzés során, de akár harci helyzetben is látnak lehetőséget a katonai kutatók a kiterjesztett valóság alkalmazására. Az elvárásokat illetően egyáltalán nem szégyenlősek:

A katonák gyilkolási hatékonyságát nagymértékben növelheti a kognitív képzés és továbbfejlesztett érzékelés, segítve ezzel az egységeket, hogy ők legyenek az elsők ami az észlelést, a döntéshozást és a cselekvést illeti. Ezen képességek gyors fejlesztése szükséges, hogy az erőfölényünket helyreállítsuk és megtartsuk. Forrás: Geek GYIK

Oktatás, adatvizualizáció, játékok, navigáció, lakberendezés, csillagászat, szerelési munkák támogatása, reklám és marketing. Csak néhány az AR tengernyi békés alkalmazási lehetősége közül. A hardverek erősödésével és a megjelenítés fejlődésével a látvány egyre jobb, valószerűbb. Az első próbálkozások az okostelefon képernyőjén keresztül mutatták meg a kiterjesztett (kevert) valóságot. Ha jól emlékszem még egy ingatlanos app is készült pár éve. Az alkalmazás úgy működött, hogy az utcán állva, a kamerát a ház felé fordítva megmutatta, hol található az eladásra kínált lakás. Ma már jóval nagyobbak a lehetőségek, sokan, sokféleképpen használják ezt a technológiát.

Kiterjesztett valóságForrás: Wired

Mennyivel hasznosabb egy olyan alkalmazás, ahol a HoloLens sisak egy Kinect-tel és egy visszacsatolásra alkalmas kesztyűvel teljesen kockázatmentesen segíti mondjuk a jövő sebészeit a gyakorlásban, vagy akár bonyolult szerelési folyamatok elsajátítását teszi lehetővé a drága eredeti berendezések használata és kockáztatása helyett.

A katonai alkalmazás bírálói azt az érvet is felhozzák az ilyen jellegű eszközök használata ellen, hogy a harcot játékszerűvé teszik, ezzel mintegy leveszik a közvetlen részvétel terhét a katonákról. Nekem először Az utolsó csillagharcos című regény jutott eszembe, amiből film is készült 1984-ben. Vagy ott van például az 1983-ban bemutatott Háborús játékok (Wargames), amelyben a főhős azt hiszi, videójátékot játszik, miközben csaknem kirobbantja a III. világháborút. Spoiler: azután mégsem!smile Amikor ezek a filmek készültek, ez az egész még csak a tudományos-fantasztikus irodalom eszköztárában létezett.

 

A második egy videó volt, amit a kiterjesztett valóság lehetséges megvalósulásáról készített Keiichi Matsuda. Szerintem először nézd meg és csak utána olvasd tovább a videó alatti részt.

kiterjesztett valóság - ahol a felhasználó keverve látja a valós világot és a rávetített, nem létező, de egyre valóságosabbnak látszó tárgyakat - rengeteg szuper alkalmazási lehetőséget kínál. Köztük akár olyasmit is, amit a fenti videóban láthattál. Ez ma már nem sci-fi. Technikailag biztosan létrehozható, de ebben a komplexitásban ma még különféle okok miatt nem létezik. Hogy lesz-e és főleg ebben a formában, az kérdéses. Ha készülnek a mainál is könnyebb, kényelmesebb és főleg olcsóbb VR-sisakok, vagy akár szemüvegek, esetleg akár kontaktlencsék(miért is ne?), akkor a többit az internetes cégek (sajnos) már megoldják. Ahogy a fenti videó is tele volt reklámmal, úgy a jövő egyik lehetséges alkalmazási formája is ez. És mivel fizetnél mindezért? Természetesen adatokkal, akárcsak ma is egy csomó ingyenesnek hazudottmondott szolgáltatásnál. A videóban látható jövőben a mai adatkezelési előírások és a folyamatos adatvédelmi botrányok egyfajta aranykorként, a béke korszakaként látszanak majd, amikor a cégek felelősen bántak az emberek adataival és nem éltek vissza a hatalmukkal. De mit kaphatsz cserébe? Információkat a minél több vásárlás érdekében, folyamatos vizuális ingereket és olykor hasznos információkat - útvonal adatokat, emlékeztetőket -, amikért cserébe még több adatot engedsz majd át.

Ami a katonai alkalmazást illeti, ott az átlagos magánfelhasználó számára nem megfizethető árak nem jelentenek akadályt. És a katonáknak (is) vannak elképzeléseik arról, mire lehet az AR-t használni... Legtöbbször pedig pénzük és rendelkezésre álló szellemi, technikai kapacitás a megvalósításhoz.

Tényleg látjuk a jövőt? Amit látunk az tényleg a jövő?

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment