(Olvasási idő: 3 - 5 perc)

Igen, minden harmadik gyerek találkozott már online zaklatással! Az adat ráadásul nem friss, egy 2014-es kutatásból származik. Az online zaklatás, cyberbullying az utóbbi évek egyik legsúlyosabb internetes problémája. A gyerekek egyre fiatalabb korban kezdik az internet - önálló - használatát. Sokan közülük a megengedett életkornál - olykor jelentősen - fiatalabban regisztrálnak a különféle közösségi oldalakon, játszanak online játékokkal, vagy használnak csevegőalkalmazásokat.

Mivel főként a fiatalabbak azok akik nincsenek tisztában a veszélyekkel, nem is igazán képesek elkerülni azokat, vagy ha már megtörtént a baj, nem tudják kezelni a következményeket. Szülőként, pedagógusként az (lenne) a feladatunk, hogy megtanítsuk a gyerekeknek a biztonságos internetezést, kütyühasználatot.

Zaklatás

A 10-12 éves korosztály - ők már az Alfa generáció tagjai - is képviselteti magát a közösségi oldalakon. Nem, vagy nem elsősorban a Facebook, hanem az Instagram, a TikTok (ex musical.ly), a Viber, vagy a Snapchat az, ahová regisztrálnak (az Instagram és a Snapchat is a Facebook univerzum részei egyébként).

A gyerekek általában nem is nagyon foglalkoznak azzal, hogy a felhasználási feltételek megszegésén túl milyen veszélyeknek teszik ki magukat azzal, ha idősebbnek látszanak a valós életkoruknál. A UNICEF Magyarország 1191 fő 10-19 éves általános és középiskolás részvételével elvégzett 2014-es kutatása azt állapította meg, hogy:

  • Bár a megkérdezettek 96 százalékának van mobiltelefonja, és 88 százalékának profilja közösségi oldalon, a gyerekek fele nem érzi biztonságosnak az internetet.
  • Minden harmadik gyereket ért már kellemetlen piszkálódás az interneten. Ilyen esetben a gyermekek fele megpróbálta megvédeni magát, de segítséget csak minden tizedik kért.

Ez egy öt évvel ezelőtti kutatás. A számok azóta biztosan változtak. Több telefon, még több profil és persze a zaklatás sem lett kevesebb.

Nincs tökéletes módszer a korhatár alatti regisztrációk kiszűrésére, de azért vannak működő megoldások. Egy fintech cég olyan személyazonosító okmány beküldését kéri például, amely tartalmazza a regisztráló arcképét és születési dátumát. Egy az alkalmazással készített szelfi teszi lehetővé az azonosítást. Nem kizárt persze, hogy ez is hackelhető (persze, ha egy pénzügyi szolgáltató is elfogadja, akkor valószínűleg nem könnyen), de alapszinten és attól felfelé is jó darabig működik. Egy másik lehetőség a felügyelt fiók - Apple Családi megosztás, Google Családi kapcsolat, Microsoft Családbiztonság - használatának megkövetelése, ami szintén nem bombabiztos. A Google ez esetben annyit vár el, hogy egy olyan fiók legyen a "szülői", amely a szülőségnek megfelelő születési dátummal és internetes fizetést lehetővé tevő bankkártyával rendelkezik. Ez utóbbi - ha webkártya hiányában a fő számlához kell(ene) hozzáérést engedni - nem tetszik mindenkinek és lehetnek olyanok, akik pont ezt a feltételt nem tudják biztosítani. Megérne egy külön kört egy olyan felmérés, amely a biztonságos internetes fizetést lehetővé tevő megoldások elérhetőségével foglalkozna. Biztonságos alatt értem azt is, hogy nem a bankszámlához közvetlenül kapcsolódó, webes fizetést lehetővé tevő, virtuális kártya igénylésére a bankok mekkora hányadában, milyen feltételekkel van lehetőség?

Ha valaki az engedélyezett - 13, vagy 16 éves - életkorban csatlakozik egy közösségi szolgáltatáshoz, az sem jelenti azt, hogy nem válhat zaklatás áldozatává. A megfelelő életkor alatti használat egy plusz rizikó tényező.

online zaklatásForrás: www.yourclearnextstep.com

A zaklatás nem diákcsíny, vagy gyerekes viccelődés, hanem bűncselekmény! A zaklatás áldozatai nem egy esetben válnak maguk is zaklatóvá.

Megelőzhető-e az online zaklatás? Úgy, ahogy például egy számítógépet megvédhetsz biztonsági alkalmazás segítségével, biztosan nem megelőzhető. A lehetséges zaklató magatartások sokfélesége - közösségi média, csevegőalkalmazás üzenet, telefonhívás, képüzenet, e-mail - és a lehetséges zaklatók különbözősége - lehet ismeretlen, vagy akár ismerős is, lehet egy vagy több személy, kortárs, vagy idősebb - miatt inkább csak felkészülni lehet és reagálni, ha már megtörtént a baj.

Mit tehet az áldozat?

  • Képernyőképet készít bizonyítékként például a zaklató üzenetről, képről, bejegyzésről.
  • Megszakítja a kapcsolatot, kijelentkezik, vagy kikapcsolja az eszközt, amin a zaklató tartalom megjelent.
  • Nem kísérli meg a helyzet megoldását saját maga, nem száll vitába a zaklatóval, nem akarja meggyőzni.
  • Segítséget kér egy megbízható felnőttől - szülő, gondviselő, tanár - vagy hívja a Kék Vonalat: 116-000. Ez a szám minden készülékről és hálózatból ebben a formában hívható ingyenesen és névtelenül.

Mit tehet a szülő, gondviselő?

  • Bizalmi kapcsolatot alakít ki a gyermekkel.
  • Meghallgatja őt és nem ítélkezik. Akkor sem, ha a gyermek maga is részes a helyzet kialakulásában.
  • Nem bagatellizálja a történteket és nem mondja, vagy sugallja azt, hogy az ilyesmivel a gyermeknek magának is meg kell tudnia birkózni.
  • Személyes példát is hoz, ha volt ilyen és hangsúlyozza, hogy neki is szüksége volt segítségre.

A zaklatás ellen csak az érintett, vagy szülője, gondviselője kezdeményezhet jogi lépéseket, mivel ez a cselekmény nem hivatalból üldözendő.

Kockázatkerülés

Vannak olyan tevékenységek, cselekedetek amelyek elkerülésével csökkenthető a veszély, a zaklatás áldozatává válás. Ahogyan nincs tökéletes biztonság, az alábbiak sem garantálják azt, hogy a gyermek ne váljon zaklatás áldozatává, de jelentősen csökkenthetik annak esélyét:

  • Ne kezeljen barátként valakit, akit személyesen nem, csak az internetről ismer!
  • Ne osszon meg nyilvánosan személyes információkat - mint például lakcím, telefonszám, munkahely - magáról, családtagjairól, barátairól!
  • Soha ne küldjön magáról, vagy másról olyan fényképet, ami akár csak részben meztelenül ábrázolja, vagy olyan cselekedetet örökít meg, ami kifogásolható, illetve a képen szereplő személy számára kellemetlen!
  • Ne küldjön fényképet az otthona belsejéről, az esetleg ott található értékekről!
  • Semmiképpen ne találkozzon egyedül valakivel, akit csak online ismer! Az első találkozás mindenképpen egy megbízható felnőtt kíséretében ajánlatos.

Olvass még! Az online biztonság tíz szabálya (nem csak) gyerekeknek

Zaklatás, vagy konfliktus?

 

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment