(Olvasási idő: 3 - 6 perc)

Összegyűjtöttem 2020. internettel, számítógépes biztonsággal több-kevesebb kapcsolatban álló napjait. Ezekről egy-egy cikkben is biztosan megemlékezem majd. A lista szinte biztosan nem teljes, ha van ötleted küldd el, vagy írd meg hozzászólásban!

2020
január
január
15.
A Wikipédia napja Wikipedia Day - A napot a Wikipédia 2001. január 15-ei születésnapjára emlékezésül ünneplik szerte a világon. A magyar nyelvű Wikipédia 2003. július 8-án indult el. Jelenleg 299 nyelven érhető el aktív wiki tartalom. További tíz nyelv található a Wikimédia Inkubátorban. A Wikipédiát önkéntesek szerkesztik és egy kutatás szerint megbízhatósága összevethető az Encyclopædia Britannica-val.
január
28.
Adatvédelmi nap Data Protection Day - Az adatvédelem napját az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben és 47 európai országban ünneplik. A kezdeményezés alapvető célja a tizenévesek és fiatal felnőttek körében tudatosítani személyes adataik online védelmének fontosságát, különös tekintettel a közösségi hálózatokra. A célok az elmúlt négy évben kibővültek a családok, a fogyasztók és a vállalkozások adatvédelmi ismereteinek bővítésével. Egy tavalyi cikk az Adatvédelemről.
február
február
10.
Tisztítsd ki a számítógépedet nap Clean Out Your Computer Day - Minden év februárjának második hétfője a számítógépek (fizikai) megtisztításáról szól. Egy alapos takarítással ünnepelheted ezt a napot. A számítógéped biztosan meghálálja! Halkabban és megbízhatóbban működik, ha eltávolítod a számítógép belsejében lerakódott port és más szennyeződéseket.
február
11.
Biztonságos Internet Nap Safer Internet Day (SID) - Az Európai Bizottság kezdeményezésére 2005-től kerül megrendezésre elsősorban a gyerekek biztonságosabb internetezését szolgáló rendezvény. A kezdetben csak néhány, mára már több mint százötven országban megtartott események segíthetnek tudatosabbá, tájékozottabbá tenni az internetező gyerekeket. Előzetesen egy tavalyi blogbejegyzést ajánlok a témában.
március
március
14.
Nemzetközi Π nap International Pi Day - Albert Einstein születésének (1879. március 14.) évfordulóján számos országban rendezvényekkel, vetélkedőkkel, konferenciákkal ünneplik a pi számot és egyben a nagy tudósról is megemlékeznek. Ínyenceknek a Π tízezer számjegy pontosságig.
március
25.
Az első domain név bejegyzése 1985. március 25-én jegyezték be a világon elsőként a symbolics.com domaint, amely jelenleg is működik.
március
28.
A dokumentum szabadság napja Document Freedom Day - Alulról jövő kezdeményezés, célja a szabad dokumentum-formátumok és nyílt szabványok népszerűsítése. Fő kezdeményezője az OpenDocument Format Alliance nevű szövetség.
március
31.
A biztonsági mentés világnapja World Backup Day -  NE LÉGY ÁPRILIS BOLONDJA! Készülj fel! Készíts másolatot a fájljaidról március 31-én. Ez a nap mottója. A biztonsági mentések készítésének fontosságát - szerencsés esetben még adatvesztés előtt - egyre többen ismerik fel.
április
április
2.
A tényellenőrzés nemzetközi napja International Fact-Checking Day - Az álhírek terjedésének megakadályozása, az ellenőrzött, hiteles információk közzétételének elősegítése a nap célja. A tényellenőrzés idei aktualitását a COVID-19 járvány adja, amely az álhírek egyik vezető szereplője. A Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (International Fact-Checking Network IFCN) létrehozta a #CoronaVirusFacts szövetséget, amely a koronavírus világjárvánnyal kapcsolatos tényellenőrzésre összpontosít.
április
23.
Lányok az informatikában világnap Girls in ICT Day - Az ENSz infokommunikációs szervezte, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) 2010-ben alapította meg a Lányok az informatikában világnapot, melyet minden év április negyedik csütörtökén rendeznek meg világszerte. A kezdeményezés célja, hogy növelje a szektorban dolgozó nők arányát, valamint ösztönözze és felhívja a középiskolás lányok, illetve szüleik figyelmét a mérnöki, informatikai szakok irányába való továbbtanulásra, a technológiai területen elérhető izgalmas, szerteágazó karrierlehetőségekre.
május
május
4.
Zaklatás elleni világnap Anti-Bullying Day - A zaklatás elleni küzdelmet több különböző napon ünneplik világszerte. Az ENSz 2012-ben május negyedikét határozta meg hivatalos világnapként, de a világ több országában februárban tartják. A nap jelképe a pink színű póló, az ötlet Kanadából származik.
május
7.
Jelszó világnap Password Day - Minden év májusának első csütörtökén ünnepeljük a jelszavak világnapját. A nap egyben alkalom arra is hogy elmélyítsd a jelszavakkal, biztonságos használatukkal kapcsolatos ismereteidet.
május
17.
Az információs társadalom világnapja World Information Society Day - Az ENSz Közgyűlése 2006. márciusában az információs társadalom világnapjává nyilvánította május 17-ét, a kommunikáció előmozdítása érdekében tett erőfeszítések és az ITU (International Telecommunication Union - Nemzetközi Távközlési Egyesület) szerepének elismeréseként az emberek közötti kapcsolattartás fejlesztésében. Az idén 15. alkalommal megünnepelt világnap először 2006. május 17-én, szerdán került megrendezésre.
június
június
23.
Spam ellenes világnap Anti-Spam Day - A Yahoo! 2003-ben szervezte meg első alkalommal a kéretlen elektronikus levelek elleni küzdelem napját. A spam az elektronikus levelek legnagyobb részét adja.
június
28.
Caps Lock világnap INTERNATIONAL CAPS LOCK DAY - A nagybetűs napNAGYBETŰS NAP eredetileg paródiaként jött létre. A nagybetűs szavakat feleslegesen használó emberek kifigurázására hozta létre 2000-ben az Iowa állambeli Derek Arnold. Nem hivatalos ünnepnap. Évente kétszer - június 28-án és október 22-én tartják.
július
július
17.
Emoji világnap #WorldEmojiDay - Az emojik (emodzsik), ezek a vicces, szórakoztató képecskék különösen a csevegő alkalmazásokban használatosak a tartalom kiegészítésére, érzelmek, lelkiállapot kifejezésére. Az új emojik bevezetésének egyik csúcspontja az olaszok jellegzetes mozdulatát idéző emoji megjelenése volt.
július
31.
Rendszergazdák világnapja Sysadmin Day - A rendszergazdák világnapját július utolsó péntekjén ünneplik világszerte. Magyarországon 2010. óta van kapcsolódó rendezvény ezen a napon. 
augusztus
augusztus
6.
Az első weboldal http://info.cern.ch/ 1991. augusztus 6-án vált elérhetővé a neten, a rajta található alapinformációk pedig abban segítették a látogatókat, hogy miként működnek a böngészők és milyen adatbázisok, eszközök érhetők el a segítségükkel.
szeptember
szeptember
12.
Programozók napja International Programmers' Day - A programozókat 2007. óta a világ sok országában ünneplik az év 256. napján. Oroszországban 2009-ben hivatalos ünnepnappá nyilvánították. A 256 a 8 byte-on ábrázolható értékek (0-tól 255-ig) száma és a 2 legmagasabb hatványa, amely kisebb az év napjainak számánál. Egyes helyeken január 7-én tartják, de az nem hivatalos.
szeptember
27.
A Google születésnapja A Kereső, ahogy szinte mindenki ismeri. Guglizz rá! A szolgáltatás, amiből köznév lett. Egy cikk a Google történetéről: 20 éves a Google
október
október
7.
Az első magyar domain 1991. október 7-én jegyezték be az első .hu végződésű címet: sztaki.hu. Az oldal a cikk megírásának időpontjában is működik.
október
14.
Steve Jobs nap Ezen a napon az Apple társalapítójának - ugye megvan, ki volt a másik alapító? - munkássága előtt tisztelgő rajongók teniszcipőt, kék farmert és fekete garbót öltenek.
október
22.
Caps Lock világnap INTERNATIONAL CAPS LOCK DAY - A nagybetűs napNAGYBETŰS NAP eredetileg paródiaként jött létre. A nagybetűs szavakat feleslegesen használó emberek kifigurázására hozta létre 2000-ben az Iowa állambeli Derek Arnold. Nem hivatalos ünnepnap. Évente kétszer - június 28-án és október 22-én tartják.
október
29.
Nemzetközi Internet Nap International Internet Day - 1969. október 29. Ezen a napon továbbított Charley Kline, az UCLA egyetem programozó hallgatója elektronikus üzenetet a Stanford Research Institute számítógépére. Az internet eredetileg egy katonai projekt volt az ARPANET keretében. Ma az internet a mindennapok nélkülözhetetlen része, az Alfa generáció tagjai pedig már nem is ismerik azt a világot, amelyben nem volt még internet.
november
november
18.
Térinformatikai világnap GIS (Geographic Information System) Day - November 3. szerdája a térinformatika világnapja. A térinformatika egy nem túl régi, de nagyon szerteágazó tudomány, amely a földrajzi objektumokhoz tartozó különféle adatok gyűjtésével, feldolgozásával, elemzésével és megjelenítésével elégít ki sok különféle - közigazgatási, régészeti, szociológiai, marketing, katasztrófavédelmi, stb. - igényt. 
november
30.
Számítógép biztonság nap Computer Security Day - Ennek a napnak a célja a számítógép biztonság tudatosság növelése és a bevált gyakorlatok használatának elterjesztése.
december
december
2.
A számítógépes írástudás világnapja World Computer Literacy Day - 2001-ben indult  kezdeményezés, amelynek célja a digitális szakadék megszüntetése. 

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment