(Olvasási idő: 3 - 5 perc)

A GIS (Geographic Information System - a magyarban térinformatikai rendszerként elterjedt) világnapját ünnepeljük ma. Az alkalomhoz egy külön oldal ad nemzetközi hátteret, az ESRI (Environmental Systems Research Institute, Inc.) támogatásával. Az informatikához sorolt térinformatika, vagy geoinformatika a térbeli, leginkább földrajzi objektumokhoz kapcsolt adatokkal foglalkozik. 

Ez így persze elég száraznak és a hétköznapi élettől távol állónak hathat. A kezdetekben valóban csak egy szűk kör, a témával foglalkozó tudósok, informatikai és más, a térinformatikával foglalkozó szakemberek "játéka" volt. Az adatok feldolgozása öt lépésben (IDMAP): az adatnyerés (input), az adattárolás (data storage), adatkezelés (management), adatelemzés (analysis) és a megjelenítés (presentation) történik. Az 1960-as évek vége felé - a tudományág kezdeti lépései idején - az informatikai eszközök teljesítménye össze sem volt vethető a maiakkal, a megjelenítési lehetőségek - ami a térinformatika egyik fontos vetülete - igencsak kezdetlegesek voltak. Manapság igen elterjedt a használata. Nyilvánosan, vagy csak meghatározott kör számára hozzáférhetően a hétköznapokban nagyon különböző témákban használható alkalmazások, interaktív térképek, adattárak formájában jelenik meg.

terinformatika.pngForrás: Western Union

Magát a GIS-t, mint fogalmat Roger F. Tomlinsonnak köszönhetjük, aki ezt először használta 1968-ban megjelent A Geographic Information System for Regional Planning (Földrajzi Információs Rendszer a regionális tervezéshez) című munkájában. Az első számítógépes GIS-t 1963-ban hozta létre, a kanadai nemzeti földhasználat kezelési program támogatására.

Az egyik legelső, az adatok térképi elemzésével foglalkozó eset 1832-ből származik. Charles Picquet francia térképész "Jelentés a kolera előrehaladásáról és hatásairól Párizsban és a Szajna megyében" című munkájában a 48 párizsi körzetet ábrázoló térképen félárnyékos színátmeneteket használva jelenítette meg a kolera által okozott halálozásokat ezer lakosra vetítve. Ezt tekinthetjük egyfajta korabeli adatvizualizációnak is.

Charles Picquet kolera térképeCharles Picquet kolera térképe Forrás: History of Information

1854-ben John Snow epidemiológus szintén járványügyi céllal alkalmazott térképre alapuló elemzést, a londoni kolerajárvány forrásának megállapítására. Ezt úgy érte el, hogy a térképre vitte a fertőzések és a közeli vízforrások helyét. A pontok rögzítése és helyzetük elemzése alapján azonosítani tudta a járványért felelős vízforrást. Snow úttörő volt abban, hogy a térképészet eszközeit nem csak a földrajzi adatok megjelenítésére, hanem elemzésre is felhasználta. 

Jack Snow térképeJohn Snow egykori térképének számítógépes rekonstrukciója. Forrás: YouTube

A térinformatika tudománya az 1970-es 80-as években hatalmas fejlődésen ment keresztül. A 90-es években kezdődött meg a tömegesebb kereskedelmi alkalmazás, 1986-ra DOS operációs rendszerre megjelent a Mapping Display and Analysis System (MIDAS) asztali térinformatikai alkalmazás környezet. Ezt 1990-ben nevezték át MapInfo for Windows-ra, amikor Microsoft Windows operációs rendszerre is átültették. A fejlődés következő állomása a konszolidáció és az egységesítés volt, a 20. század végére egyre több adat és alkalmazás vált elérhetővé az interneten is. A drága, erőforrás igényes professzionális rendszerek mellett az ingyenes - adat és alkalmazás - források is elérhetővé váltak. Az utóbbi időszakban megjelentek a térinformatikát szolgáltatásként - GIS as a Service - nyújtó vállalkozások is.

Egy ilyen cikk csak rövid, majdhogynem hevenyészett áttekintést tud nyújtani egy ilyen rendkívül szerteágazó interdiszciplináris tudományágról. Éppen ezért akit mélyebben érdekel a téma, kezdjen a Wikipédia magyar, vagy angol nyelvű oldalával, böngéssze a GIS Day oldalát, amelyek e cikk megírásához is segítségemre voltak.

Ezen kívül gyűjtöttem néhány érdekes hazai, nyilvánosan is elérhető alkalmazást.

Budapest Térinformatikai Portál - érdekes, interaktív térképek Budapestről, sajnos nem túl naprakész. Mindenesetre budapestiként érdemes kipróbálni.

Budapest XI. kerület, Újbuda Önkormányzata térinformatikai rendszer - interaktív térkép sok adatréteggel és viszonylag friss adatokkal.

ISTER-GRANUM MINERVA Térinformatikai Rendszer - Esztergom és környéke térinformatikai rendszere. Külön érdekesség a Fóliakezelőben elérhető árvízszimuláció, amely különböző vízmagasságok mellett mutatja meg a városban elöntött területeket. Az alaptérkép 2018-as.

Térinformatikai rendszer :: Szekszárd.hu - Szekszárd térinformatikai rendszere. Egyes szolgáltatások csak bejelentkezést követően érhetők el. Negatívum, hogy az oldal 2020-ban sem használ biztonságos (https://) átviteli protokollt!

Ez a néhány alkalmazás csak egy vékony szeletét, az önkormányzati felhasználást mutatja meg, de talán ebből is látszik, milyen széles skálát ölelhetnek fel a térinformatika eszközeivel feldolgozható és megjeleníthető adatok. A térinformatikát felhasználják a kormányzati szervek és önkormányzatok, de ezen kívül a hadsereg, a tudományos kutatás, az üzleti élet és persze az oktatás is. A jól megtervezett és megfelelően karbantartott adatbázisokra támaszkodó térképek, alkalmazások segítenek a megalapozott döntéshozatalban és a vizsgált adatok új összefüggéseire mutat(hat)nak rá.

Térinformatika OpenStreetMapForrás: GISGeography

A cégek a népességeloszlás és az úthálózat segítségével megtervezhetik az üzlethálózat tagjainak ideális helyét, a mezőgazdaság térben és időben is követheti a növényzet, a földnedvesség, vagy éppen a kórokozók jelenlétének változásait, de a mobil távközlési hálózatok, vagy más közművek tervezésénél, nyilvántartásánál is hasznát vehetik. Mára már olyanná lett szinte, mint az internet: mindenhol ott van és alapszükségleteket elégít ki.

 

Közösségi térinformatika

Mond neked valamit az OpenStreetMap neve? Ez egy - a Google Maps-hoz hasonló, de - közösségi részvételen alapuló globális digitális térképezési projekt. Hogy miért írok róla egy térinformatikai témájú cikkben? Az ok az, hogy a térképen elhelyezett objektumok gazdag metaadat készlettel vannak felcímkézve. Ráadásul az alaptérképen szereplő, de még nem jelölt objektumokat, amelyek lehetnek pontszerű, vonal, vagy terület jellegű helyek, utak, épületek, terek és mások, egy regisztrációt követően magad is kiegészítheted, bővítheted. Így akár te is hozzájárulhatsz a tartalom bővítéséhez. Érdemes rászánni némi időt, hogy megtanuld a kezelését! Eleinte érdemes a feltöltött adatok ellenőrzését kérni, később már önállóan is menni fog.

A térinformatika ma is folyamatosan fejlődik. Az egyre jobb technikai eszközök, az egyre több adat és alkalmazás adják ehhez a hajtóerőt, valamint azok a kérdések, amelyekre a térinformatika - a kapcsolódó tudományokkal együtt - tud választ adni. Nemzetközi Térinformatikai Világnap lesz jövőre is, ha előbb nem, akkor biztosan visszatérek erre a témára.

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment