(Olvasási idő: 3 - 6 perc)

Mostanáig sem volt tiszta minden a Covid-19 vírus elleni védőoltásra történő regisztráció körül. Az elmúlt napokban a zavar csak nőtt. Több olyan értesülés is napvilágot látott, ami vagy a lényeget kerülte ki, vagy éppen szembe ment az eddig elérhető információkkal.

Ahogy a Te is regisztráltál már? című cikkben is írtam néhány napja, a vakcinainfo.gov.hu oldalon elérhető regisztrációs lehetőség felvet bizonyos aggályokat az alkalmazott adatkezeléssel, különösen pedig az adatkezeléshez adott hozzájárulás tisztességes megszerzésével kapcsolatban. Hogy ez a vélekedés nem alaptalan, arról már a Magyar Narancs tavaly decemberi - egy héttel az oldal elindulását követő - cikke is beszámolt a Társaság a szabadságjogokért (TASZ) véleménye alapján. A cikket érdemes egyébként elolvasni, de ha időszűkében vagy, akkor (spoilerveszély!) a TASZ szerint: "Ha viszont tényleg regisztrálni kell az oltás érdekében, akkor az adatszolgáltatás nem nevezhető önkéntesnek, ami súlyos adatvédelmi jogsértés – arról nem is beszélve, hogy így hátrányba kerülnek azok, akiknek nincs internet-elérésük, vagyis jellemzően éppen a veszélyeztetett idősebb és szegényebb csoportok."

A Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán található egy - miután időlegesen az érdeklődés középpontjába került - némiképp eldugott oldal, amire kezdetben oltási tervként hivatkoztak. Mára már csak kivonat és a címéből és a hivatkozásból sem egyszerű kitalálni, hogy mi az oldal tényleges tartalma (A COVID-19 védőoltásra jelentkezési hely az egészségügyi és egészségügyben dolgozók számára). Nos itt jelenleg sincs semmilyen utalás a regisztráció kötelező voltáról. Éppen ellenkezőleg: a szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülők, illetve a rendvédelmi szervek a lakosággal közvetlen kapcsolatba kerülő csoportjai számára az anyag nem is javasolja a regisztráció előírását, mivel azzal "csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát". Az oldal 2021. január 10-ei állapotáról képernyőfotót is készítettem (sajnos az eredeti nem maradt meg), ami innen letölthető.

A nyugdíjasok levélben is regisztrálhatnak. Az indoklás szerint azért, mert csak róluk van állami nyilvántartás, "de arról nincs, hogy kinek milyen az egészségi állapota, ki lehet jogosult a vakcinára soron kívül" - mondta el Gulyás Gergely a 2020. december 10-ei kormányinfón. Arról hogy ez feltétele lenne az oltásnak, itt sem esett szó. A nyugdíjasok jól teljesítettek egyébként, Dömötör Csaba államtitkár szerint csaknem 400 ezren már vissza is küldték a levelet. A miniszter által a veszélyeztetettséget jelentő betegségekről elmondottak egybecsengenek azzal, ami az előzőekben már említett NNK tájékoztatóban a 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek csoportnál olvasható: "Elsőként a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon regisztráltak védőoltása javasolt, de nem ismert, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal."

Levélben regisztrálhatnak a nyugdíjasok a Covid-19 vírus elleni védőoltásra.Forrás: elektronikusan beolvasott levél

A levél - hasonlóan az internetes regisztrációhoz - két adatkezelési célt jelöl meg, de kicsit más módon. Az adatok továbbításához - a lakcímet a levélben nem kell megadni - elég az aláírás, a további kapcsolattartáshoz kell bejelölni a négyzetet. A továbbított és kezelt adatok felsorolása mindkét cél esetében hiányzik, így aki a hozzájárulását adta, nem lehet biztos abban, hogy mihez is járult hozzá pontosan. A hátoldalon - meglehetősen apró betűkkel nyomtatva, alkalmazkodva a célközönséghez - olvasható adatkezelési tájékoztatóban szerepel az adatok felsorolása is, de némi ellentmondásban az előoldallal. A tájékoztató megadni szükséges adatként említi ugyanis a lakcímet, ami a levél címzésében szerepel, a beírandó adatok között nem. Egyébként sem valószínű, hogy a valóban részletes, csaknem a teljes hátoldalt apró betűkkel kitöltő adatkezelési tájékoztatót a címzettek többsége átolvasná és értelmezné. Az egy hozzájáruló négyzet is azt az érzetet erősíti, hogy azt be KELL jelölni, miközben a bejelölés csak lehetőség, de a regisztrációhoz nem szüksége.

Péterfalvi Attila a NAIH elnöke a Népszavának adott, különféle kérdéseket érintő, de a vakcinára való regisztrációval is foglalkozó interjút, ami január 7-én jelent meg a nepszava.hu-n. A hvg.hu szemlézte a cikket Megnyugtathatom, hogy Rogán Antal nem nézegetheti senkinek az egészségügyi adatait címmel. Az írásból kiderül, hogy - bár ilyen kétely talán nem is merült fel senkiben - a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, vagy más illetéktelenek nem férnek hozzá az állampolgárok egészségügyi adataihoz. Leginkább azért nem, mert ilyen adatokat - a TAJ számon kívül - nem is kell megadni a regisztrációhoz. Biztosítja az olvasókat a NAIH vezetője, hogy véleményezték a konstrukciót és nem találták aggályosnak. Az indoka pedig az volt, hogy a két célhoz két mezőt kell bejelölni. Más - például e-kereskedelmi - oldalakon is előfordul, hogy külön kell hozzájárulni több adatkezeléshez, vagy elfogadni feltételeket is és általában mindegyik lehetőséget be kell jelölni ilyenkor. Az nem is kétséges, hogy az alkalmazott módszer törvényes, a második adatgyűjtésnek a járványhelyzettel való közvetlen összekapcsolása és a mód az, ami nem korrekt. A további kapcsolattartáshoz kötődő adatkezelés ráadásul a hozzájárulás visszavonásáig tart, ami - ahogy arra az előző cikkben is utaltam - kvázi "örökkön örökké".

Az információk kesze-kusza rengetegében a 444.hu-n megjelent - egy olvasótól származó - levél vágott rendet. Ebben a nyugdíjas olvasó érdeklődésére - több különböző helyen történt sikertelen felvilágosítás kérést követően - Dr. Kelemen Erzsébet helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos azt válaszolta, hogy 

"A COVID-19 elleni védőoltást igénylők kétféle módon jelezhetik igényüket:

1., Az Ön által is megkapott regisztrációs lap kitöltésével, visszaküldésével,

2., online regisztrációval.

Az állam felé ezek a regisztrációk jelzik, mennyi oltóanyagot szükséges beszerezni, mivel az oltás ÖNKÉNTES.

Oltásra időpontot azok kaphatnak, akik kérik ezt.

Hivatalosan senkit nem értesítenek, mivel az oltás, ismételten mondom: ÖNKÉNTES."

Habár a levélben kétszer is csupa nagybetűvel szerepel az önkéntesség, a lényeg valójában nem ez. Egy hónapja lehet regisztrálni, de most kiderült, hogy aki oltást szeretne és nem tartozik valamelyik ebből a szempontból kivételként kezelt csoportba, vagy például egészségügyben adminisztratív munkakörben dolgozóként már hozzá is jutott, annak a regisztráció KÖTELEZŐ!

Tekintsünk el most attól, hogy a hírek szerint az állam már 17,5 millió adag vakcinát kötött le különböző forrásokból rossz esetben legalábbis részben feleslegesen. Számomra az sem világos, hogy mi van akkor, ha csak kétmillióan regisztrálnak és mondjuk még egymillióan kapnak vakcinát regisztráció nélkül. Akkor megállunk ott? Miközben kb. 5-7 millió magyar állampolgárt kellene beoltani ahhoz, hogy a járványt biztonsággal meglehessen fékezni. A kevésbé összevissza kommunikáció, a világos, jól elérhető információk, a látható és nem csak papíron, vagy nyilatkozatokból megismerhető szervezettség többet segíthetne, mint az enyhébb (aki nem regisztrál, hátrébb kerül), vagy erőteljesebb (regisztráció nélkül oltás sincs) nyomásgyakorlás.

Persze ha regisztrálni kell, akkor regisztrálni kell! Bár semmilyen törvény, kormányrendelet, vagy egyéb jogszabály nem írja elő nem kizárt, hogy mégis csak szükség lesz rá. Az adatvédelmi aggályok érthetőek és van rá mód, hogy csak a szabályok megkerülésével lehessen felhasználni az adatokaidat. Ehhez az adatok kitöltését követően a lent látható módon kell bejelölnöd a hozzájárulásra szolgáló jelölőnégyzeteket:

vakcinainfo.gov.hu hozzájárulásForrás: vakcinainfo.gov.hu

Ahogy legutóbb is írtam: Figyelj az adataidra! Légy tudatos! Ha szándékod ellenére hozzájárulást adtál a kapcsolattartási adataid kezeléséhez is, a hozzájárulásodat erre az e-mail címre küldött levéllel vonhatod vissza: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ha eddig még nem tetted, olvasd el most: Te is regisztráltál már?

A Covid-19 vírus elleni védőoltás mindenkinek fontos, akinek lehetősége van rá beoltatni magát! Különösen a valamilyen szempontból kiemelten veszélyeztetett csoportba tartozók - köztük sz idősek - számára lényeges, hogy a lehető leghamarabb megkapják! Éppen ezért nem a regisztráció elkerülése a fontos hanem az, hogy tudatosan csak ahhoz adj hozzájárulást - levélben, vagy online -, amihez valóban szeretnél. Oltasd be magad a saját magad és mások védelmében! A teljes védettség eléréséig légy óvatos! Hordj maszkot, tarts távolságot, moss kezet alaposan!

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment