(Olvasási idő: 3 - 5 perc)

Elmúltak már azok az idők, amikor úgy hoztak létre átverésre és lehúzásra kitalált webáruházat, hogy regisztráltak egy domain-t, a tárhelyre felhúztak egy kb. alapbeállításokkal működő webshop alkalmazást, nagyjából (vagy még annyira sem) megírták (máshonnan "megszerezték") a kötelező dokumentumokat, azután hajrá! Lehet vásárolni!

Mindez - tömegesen legalábbis - a múlté! Amikor még biztos jel volt a titkosítás (https:// protokoll) hiánya, vagy a kapcsolattartási adatokból is lehetett következtetni: van domain, de egy gmail-es cím az egyetlen mód a kapcsolattartásra. Ma már többnyire nem így mennek a dolgok.

Van persze, ami nem változik: legtöbbször hihetetlenül kedvező árak, ingyenes szállítás - esetleg nem túl magas értékhatárhoz kötve - a világon mindenhová, eléggé egyszerű ügyvitel. Az ilyen boltokba leginkább hirdetések útján futhatsz bele és ha utánanézel, sokszor - de persze nem mindig - nagyon friss az internetes cím bejegyzése. A csalók olykor bevált, megbízható platformokon is megjelennek, ahol viszonylag kevés energiabefektetéssel nyitható internetes üzlet. Szerencsére az ilyen próbálkozások nem hosszú életűek, mivel ezek a platform szolgáltatók igyekeznek kiszűrni a szélhámosokat.

A következőkben egy viszonylag friss saját tapasztalat alapján nyújtok némi kapaszkodót a csaló, átverős webáruházak felismeréséhez, hogy az internetes vásárlás ne bosszankodással és esetleg komoly anyagi kárral járjon! A vizsgálódáshoz felhasználom azokat a jellemzőket, amelyekről a Csaló webshopok! 5+1 jel! című infografikában is olvashatsz.

A Facebook - amely az ilyen típusú webshopok egyik kedvenc vadászterülete - készségesen kiszolgálja a felhasználók igényeit. Érdemes számolni a kattintások lehetséges utóhatásával is: ha egy hirdetésre kattintasz, vagy rákeresel valamilyen termékre/szolgáltatásra, biztos lehetsz benne, hogy nem marad következmények nélkül. Hamarosan tömegével futsz majd bele a keresett terméket ajánló hirdetésekbe. Természetesen nem csak a Facebook használ ilyen módszereket. Két éve volt egy erős felfutás: rengeteg kamu webáruház hirdetett. Kapcsolódó Facebook oldalakat hoztak létre és miután egy-kettőnek utánanéztem, a Facebook is lelkesen szállította az újabbakat is. Több, mint egy éve szinte teljesen eltűntek - biztosan továbbra is sok kamu webshop hirdet, de a Facebook nem szerencséltetett velük -, most azonban ismét megjelent egy hirdetés az üzenőfalamon. Izgalmas termék, videóhirdetés, továbblépési lehetőség a bolthoz. Eddig semmi szokatlan, van jónéhány hasonló - nem átverős - minden nap.

Csaló webshop Facebook hirdetésForrás: Facebook oldal Hirdetéstár

A bolt maga már érdekesebb! A termék - egy innovatív, többféleképpen használható irodaszék - ára akciós és megdöbbentően alacsony! Ez persze még nem bűn, de az eredeti ár sem annyi, amennyit egy ilyen termékért általában fizetni kell. A képek és videók profik. Mindez persze korántsem a véletlen műve: a képek a Google képkeresője szerint más oldalakon is megtalálhatók. Elárulom, hogy a bal felső kép az eredeti, a többi oldal innen "inspirálódott".

Csaló webshop - lopott képeket használForrás: Google képkereső

Hihetetlenül jó árak

Ez a szék - nagyon jónak tűnik egyébként! - az Indiegogo-n futott sikeresen, BeYou Chair néven 2020. őszén. Early bird-ként 349 $-ért (plusz 70 $ szállítási költség) még vihető néhány darab a cikk írásának idején. A terméket 2021. októberére ígérik. Ehhez képest hatalmas "szerencse", hogy egy - kínai hátterű - webáruházban jóval előbb és kevesebb, mint tizedáron - 31,90 $-ért - is hozzájuthatsz. Ha pedig élsz egy másik hasonlóan jó ajánlattal, akkor a szállítás sem kerül pénzbe. Ugye meseszerű? Hát nem csak szerű, de szinte biztosan az is, mese!

Ismeretlen tulajdonos

A hirdető Facebook oldalt 2021. január 8.-án hozták létre. Jelenleg is több hirdetést futtat, a Magichair névre átkeresztelt irodaszék csak egy a kivétel nélkül ellenállhatatlanul jó áron kínált termékek közül. A Joan Nebeard névre hallgató webáruház, amelynek ez a Facebook oldal a termékeit hirdeti, a https://www.joannebeard.com/shop/ címen érhető el. Érdemes megvizsgálni a weboldal címét! Ki és mikor regisztrálta a domain-t, hol található az oldal(t futtató számítógép) fizikailag? Nos a domain láthatóan nem túl régi. Igen tudom, mindenki kezdi valahol, de az egyéb tényezők is óvatosságra intenek. Jól látható az is, hogy a címet Kínából regisztrálta az oldal üzemeltetője, az oldal pedig Kaliforniában található szerverről fut. A domain használójáról semmit nem lehet tudni, tehát bárki lehet.

Csaló webshop: domain adatokForrás: DomainTools

A technikai kapcsolattartó - aki nem okvetlenül az üzemeltető - címe Kínára ad találatot a Google Térkép szolgáltatásban. Nem túl merész azt feltételezni, hogy nem csak a domain regisztrátora, de használója is Kínában él. Ez természetesen önmagában semmit sem jelent, de a tényezők összessége fokozott körültekintésre kell, hogy intsen!

Regisztráció

A regisztráció is elég viccesfura (2021-ben mindenképpen!)! Egy e-mail cím megadására e-mailben küld az oldal egy jelszót a bejelentkezéshez. De még erre sincs szükség: egy bármilyen, valósnak tűnő e-mail cím megadását követően az oldal már be is léptet.

Csaló webshop: regisztrációForrás: Joan Nebeard

Tájékoztatás

Az oldalon található különféle dokumentumok kidolgozatlanok, elnagyoltak. Majdnem minden megvan, amit elvárnék - About us, Privacy policy, Term of use, Return policy, Shipping policy - de többnyire érdemi információ nélkül. A szállítási feltételek összesen négy rövid mondat. Semmi arról, hogy mibe kerül, ha valaki nem rendel az ingyenes szállításhoz szükséges értékben. A szállítási módról pedig csak annyi, hogy 4PX. Ez egy kínai szolgáltatás, de ennél valószínűleg több infó kellene róla.

Bankkártya

A vásárláskor persze minden adatot meg kell adni, beleértve a bankkártya biztonsági kódját is. Ez nem jó jel! A megbízható az, ha egy fizetési oldalra irányít át a webshop. 

 

Kártyatrükk

Ha van rá lehetőséged, az internetes vásárlásokat egyszer használatos virtuális kártyával intézd, amit annyi pénzzel töltesz fel, amennyi a vásárláshoz szükséges. Ez ugyan nem véd meg egy esetleges átveréstől, viszont csökkenti a kockázatot, mivel korlátozza a veszteséget és a csaló nem férhet hozzá a számládhoz. Az egyszer használatos virtuális kártyák használat után megsemmisülnek, így a nem megbízható kereskedőtől esetlegesen kiszivárgó kártyaadatok nem használhatók fel ismét.

A PayPal vásárlási biztosítás szolgáltatása abban segít, hogy könnyen visszakapd a pénzed, ha az áru nem érkezne meg: a kereskedő akkor jut hozzá a vételárhoz, ha az áru átvételét a vevő igazolja.

 

A cikkben leírtak a cikk megjelenésének idején megismerhető információkon alapulnak, amelyek az idő múlásával elavulttá, vagy valótlanná válhatnak. A cikk írója senkinek sem javasolja a megrendelést, illetve a bankkártya használatot a cikkben említett oldalon!

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment