(Olvasási idő: 4 - 7 perc)

Filmet néztem, dokumentumfilmet. Mi több, egy cseh-szlovák dokumentumfilmet. Nem valami 20-30 perces rövid és jól emészthető alkotást, mondjuk a természet ébredéséről. Ez a film több, mint másfél órában mutatta be a kislányokra vadászó internetes szexuális ragadozókat.

Bár nem hatásvadász alkotás, órák múltán sem tudok szabadulni a látottaktól! Megdöbbentő és felkavaró és nincs kétségem afelől, hogy itt Magyarországon is foroghatott volna. Abban is biztos vagyok, hogy a jéghegynek csak a víz fölé nyúló apró részét mutatta meg.

A filmre egy rövid hírben már 2020-ban felfigyeltem, de akkor a címén - Behálózva  - és egy rövid recenzión kívül nem tudtam meg róla egyebet.

Azután idén tavasszal a BIDF (Budapest International Documentary Festival) programján láttam feltűnni. Új néven - Csapda a neten (Caught in the Net) - indult a fesztiválon, ami találóbb és figyelemfelkeltőbb az eredetinél. Némi késéssel ugyan, de kikölcsönöztem a filmet (990 Ft-ért 24 órán keresztül akár többször is megnézhetem, az idő az első lejátszás kezdetétől indul). Azután úgy alakult, hogy napokig nem léptem be és nem indítottam el. Most szombaton, három nappal a fesztivál vége után jutott rá időm…

A film számokkal indít: Csehországban a gyerekek 60%-a internetezik szülői felügyelet nélkül, 41%-uk kapott már pornográf képeket. Minden második gyerek cseveg idegenekkel, ötödük egy találkozótól sem riadna vissza. Mindez egy elég sötét képet fest a gyerekekre az interneten leselkedő veszélyekről. Ezek az adatok egy a film előtörténetéhez tartozó kutatásból származnak, amit az egyik nagy cseh internet szolgáltató finanszírozott. A kezdeti elképzelés egy tízperces dokumentumfilm volt. Az alkotók azonban látták, hogy ezt a a témát nem szabad ennyivel elintézni, ezért hát továbbléptek. A cseh televízió, a filmalap és közösségi finanszírozás segítségével egész estés film készült.

Barbora Chalupová és Vít Klusák rendezők elhatározták, hogy dokumentumfilmes eszközökkel mutatják meg a veszély valós arcát. A film 18+ besorolást kapott, nem véletlenül. A filmnek létezik a gyerekek számára készített, a színészek által kommentált változata, kifejezetten iskolai használatra. Valószínűleg Magyarországon is hasznos lenne egy ilyen alkotás a gyerekek online életre való felkészítése során!

Csapda a netenForrás: Hipermarket Film

Az alkotók színészügynökségeken keresztül kutattak fel olyan színésznőket, akik a koruknál jóval fiatalabbnak látszanak és azt kérték, hogy ennek megfelelően öltözzenek a válogatásra. Az elvárt (látszólagos) életkor 12-13 év volt. A 23 jelentkezőből 19-en(!) maguk is szexuális zaklatás áldozatai voltak gyerekkorukban! Hajmeresztő történeteket mondtak el, amik velük estek meg. A manipuláció, az érzelmi- vagy anyagi zsarolás, a szexuális tartalmú képek küldése többüknél előforduló jellemző volt.

A válogatás végeztével a felkészülés egy stúdióban folytatódott, ahol három gyerekszoba díszletét építették fel és rendezték be a filmes szakemberek úgy, hogy a környezet valóságosnak tűnjön és alkalmas legyen forgatásra is. A fiatal színésznők - akiknek külön köszönet jár azért, mert arcukat vállalva vettek részt a film elkészítésében - személyes tárgyakat, fotókat, könyveket, kottákat vittek magukkal, hogy még hitelesebbé tegyék a szobákat.

Szinte hallom, hogy akkor "ez egy jól elkészített csapda volt!" nem csoda, ha sokan belesétáltak. Ha megnézzük a szabályokat, akkor ez nagyon nem csapdaként volt felépítve, a ragadozók nem áldozatok, hanem elkövetők!

 

Szabályok:

  1. Nem írunk senkinek, csak válaszolunk.
  2. A színésznők a beszélgetés elején kihangsúlyozzák, hogy 12 évesek.
  3. Nem flörtölünk. Nem csábítunk. Nem provokálunk.
  4. A nyíltan szexuális kérésekre naívan reagálunk: "Nem tudom…", "Szégyenlős vagyok…"
  5. A meztelen képekre vonatkozó kérésekre csak ismételt kérés után válaszolunk.
  6. A személyes találkozót csak a ragadozó kezdeményezheti.
  7. A projekt során pszichológusok, szexológusok, ügyvédek, bűnügyi nyomozók segítségét vesszük igénybe.
  8. Az alábbi szolgáltatásokat használjuk: Facebook, Skype, Lide.cz, Snapchat és Omegle.

A Lide.cz oldalon az első profil létrehozása után öt perccel már tizenhatan írtak. Az egyik szereplő Facebook profilja 900 jelölést kapott pár nap alatt. A képpel, hanggal folytatott beszélgetések zömmel Skype-on keresztül történtek. A filmen a ragadozók arcát és hangját digitális effektek segítségével tette felismerhetetlenné a stáb. Voltak egyszeri és visszatérő, nyomulós és nagyon tapasztaltnak tűnő, meg kevésbé erőszakos chatelők. Többen szinte azonnal képernyőfotót készítettek a tudottan 12 éves beszélgetőpartnerükről. Sokan jóval többet mutattak magukból, mint kellett volna és erre akarták rávenni a velük beszélgető lányt is. Egyvalaki egyenesen Angliába szöktette volna egyiküket, hogy ott vele éljen és ott járjon iskolába. Megdöbbentő volt látni, hogy hogyan és mire próbálják rávenni a lányokat annak tudatában, hogy kiskorúak. A cseh törvények esetében az alsó határ 15 év!

Az egyik drámai fordulat az volt, amikor a stáb egyik tagja jelezte, hogy egy profilképen olyasvalakit vélt felfedezni, akit személyesen ismer. A férfi gyerekeknek szervez programokat, táborozásokat. A chatelés során kiderült, hogy a kép nem lopott és valóban az ismerős áll mögötte. A férfi folyamatosan nyomult, próbálta rávenni a lányt arra, hogy vegye le a pólóját, készítsen és küldjön meztelen képet magáról. Kedvesen, behízelgően beszélt, nem fenyegetett. Észak ura, ahogy a profiljában hívta magát, mindhárom lánnyal beszélt a forgatás során.

A tíz napig tartó forgatás alatt a stáb és a szakértők folyamatos támogatást nyújtottak az olykor érzelmileg láthatóan megviselt színésznőknek. Segítettek megmagyarázni a mozgatórugókat, elsősorban a gyerekekét, akik naívak, tapasztalatlanok, átverhetők és megfélemlíthetők. A nyomozó börtönnel fenyegetett bűncselekmények garmadájáról beszélt a látottak alapján és arról, hogy szerinte a szolgáltatók nem elég hatékonyak az ilyen cselekmények felderítésében. Kérdés persze, hogy ha a szexuálisan bántalmazott gyerekek nem jelzik - akár félelemből, akár mert nem is tudják, hogy lehet és hogyan kell - a zaklatást, akkor hogyan értesülnek róla egyáltalán?

Azért jutott egy kis jó is a sok szörnyűség közé. A fiú 20 éves tanuló volt és kifejezetten nem szexuális indíttatású vadászat, hanem csak beszélgetés volt a célja. Mi több - egykori bántalmazottként -, igyekezett óvni és tanácsokkal segíteni a vele beszélgető "kislányt". A beszélgetés során az ő arcáról - egyetlenként - lekerült a torzítás. A vele beszélgető színésznő (és néhány stábtag) teljesen elérzékenyült, hogy a folyamatos szenny közepette egy értelmes, normális ember arra használja a csevegőprogramot, amire az való.

A film végére többekkel személyes találkozót is összehoztak megfelelően biztosított helyszíneken. Eltekintve a nyilvános tér jelentette veszélytől a ragadozók itt már úgy érezték célbaértek és nem kell alakoskodniuk többé. Meglepően nyíltan beszéltek arról, mit is akarnak… A talán legémelyítőbb egy pár volt, akik "hármasban" gondolták. A lány kora, éretlensége és érintetlensége sem okozott gondot nekik.

A Sunyi néven bemutatkozó ragadozó megzsarolta beszélgetőpartnerét és a kapott meztelen képek megosztásával fenyegetőzött, valamint azzal, hogy a lány szüleinek is elküldi azokat. Ő elsősorban pénzt akart.

Volt még egy személyes találkozó, mégpedig a gyerekekkel foglalkozó ragadozóval. Ő előszőr tagadott, majd azt állította, hogy nem tett semmi törvénytelent, minden önkéntesen történt, majd pedig a gyerekek szüleire hárította a felelősséget, hogy nem nevelték őket jól. Végül egyfajta játékként próbálta beállítani az egészet, valamiféle védekezésként a világ történéseivel szemben.

Tíz nap alatt összesen 2 458 férfi írt a gyereknek gondolt színésznőknek. A rendőrség elkérte a felvételeket és azok alapján bűnügyi eljárásokat indított.

Ahogy az egyik ragadozó fogalmazott, egy film nem old meg semmit. Talán valóban nem, de megmutatja és valóságosként, kézzelfoghatóként mutatja meg a veszélyt, így nagyon fontos célt szolgál.

A kép amit a Csapda a neten láttatott, nyomasztó és elkeserítő volt! Még úgy is, hogy tudtam, a kislányok nem kislányok, hanem felnőtt nők. De ez nem változtat azon, hogy a szörnyetegek ezt nem tudták és ugyanezt művelik a valódi 12 évesekkel is. A ragadozók nem fognak megváltozni (bár van terv arra is, hogy segítséget kaphassanak azok, akik talán nincsenek is tudatában annak, hogy amit tesznek annak milyen következményei vannak), a lehetséges áldozatokat kell felkészíteni! No meg a szülőket, pedagógusokat, hogy segíteni tudjanak.

A vége főcímben ott van egy összegző tanulság:

"Kedves szülők!

A gyerekek eltiltása az internettől nem old meg semmit.
Beszéljetek velük és hallgassátok meg őket!
Vigyázzatok! Az online zaklatás nemcsak a lányokat, a fiúkat is érinti."

Ha lehetőséged nyílik rá, nézd meg okvetlenül! Március 15-ig még vehetsz rá jegyet online ITT!

FRISSÍTÉS! A Telex adta hírül, hogy megjelent a hazai mozik kínálatában is a Csapda a neten című film (16+), amiből egy külön 12 éven felülieknek készült oktatási verzió is hozzáférhető.

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment