(Olvasási idő: 4 - 7 perc)

Az év második hónapja második hetének második napja - 2022-ben február 8-a - a Biztonságos(abb) Internet Napja. Idén 19. alkalommal kerül megrendezésre, hogy segítsen felhívni a figyelmet a gyermekek és a fiatalok biztonságosabb internetezésére. Európai kezdeményezésként indult 2004-ben, de mára túlnőtt a kontinenshatárokon és világszerte mintegy 200 országban és területen rendezik meg.

A nap témája ma aktuálisabb talán, mint eddig bármikor. Egyre többen interneteznek, nem kis részben a második éve tartó Covid-19 világjárvány következményeképpen. Az online oktatás sok olyan gyereket is az internetre "terelt", akik addig egyáltalán nem, vagy csak jóval kevesebbet voltak online. Nemcsak a gyerekek és a fiatalok (elsősorban tanulásra és szórakozásra), de a felnőttek (munkára) közül is sokan használják minden eddiginél intenzívebben a világhálót. Ez pedig a bűnözők aktivitását is megnövelte: a fenyegetések és a tényleges károk száma és értéke is nőtt az elmúlt időszakban. Adathalász e-mailek, zsarolóvírusokkal elkövetett támadások, videokonferenciák hívatlan vendégekkel... Csak néhány az elmúlt időszakban szédületes növekedést produkáló támadási módok közül.

Biztonságos Internet Nap 2022Forrás: www.saferinternet.hu

A biztonságos(abb) internetezéshez három dologra biztosan szükség van:

Tudás

A tudás talán a legfontosabb mind közül, mivel a megszerzéséhez időre és persze tanulásra, nem utolsó sorban gyakorlásra, illetve gyakorlatra van szükség. Nem csak a gyerekek és fiatalok tudásáról van szó, hanem a velük foglalkozókéról - szülők, pedagógusok, segítők - is. A biztonsággal, a tudatos(abb) internetezéssel kapcsolatos ismeretek megszerzése mindenki számára alapvetően lényeges, aki online szolgáltatásokat vesz igénybe. Köztük is a gyerekek az egyik legveszélyeztetettebb csoport. Az eszközökről, azok használatáról általában többet tudnak mint a szüleik, de a biztonsággal kapcsolatos ismeretekből az eddiginél is többre lenne szükségük. A trend ráadásul - a járványtól függetlenül is - az, hogy egyre fiatalabb korban jutnak valamilyen online tevékenységet lehetővé tevő eszközhöz és azt egyre fiatalabban kezd(het)ik önállóan használni. Mostanában kezd teret nyerni a kiber higiénia kifejezés, amely azokat a jó gyakorlatokat és szokásokat foglalja össze, amelyek az online fenyegetések hatásainak csökkentését teszik lehetővé. Egy gyerek, vagy fiatal számára ez nyilvánvalóan mást jelent, mint például egy dolgozó, vagy akár egy cég esetében, de a kiber higiénia megteremtése és fenntartása számukra is fontos lehet. Ennek a kifejezésnek a tartalma még formálódik, van tehát lehetőség az alakításra és pontosítására és persze arra is, hogy teret nyerjen a gondolkodásban és a gyakorlatban is.

Szolgáltatások

A biztonságos(abb) szolgáltatások választásához és használatához több dologra is szükség van. Rögtön az első a szabályozási környezet, amely kikényszerítheti a felhasználókat - és különösen a gyerekeket - védő szabályok kötelező alkalmazását. Ez persze nem csodaszer: a szolgáltatásokat nyújtó, többnyire profitérdekelt cégek hajlamosak az érdekeik ellen dolgozó szabályok rugalmas értelmezésére és alkalmazására. A szolgáltatások igénybevételét korhatárhoz kötő szabályok betartása meglehetősen nehézkes. Legtöbb esetben a regisztráló nyilatkozata alapján - megadott születési dátum és a feltételek elfogadása - dönti el a szolgáltató, hogy a regisztráció szabályos-e? Ezen túl a profilkép és más adatok, esetleg más felhasználóktól kapott jelzések alapján igyekeznek (vagy nem igyekeznek) kiszűrni a megfelelő életkor alatti felhasználókat. Vannak persze lehetőségek a korlátozásra, ilyenek például a felügyelt fiókok a Google-nél, a Microsoftnál, vagy éppen az Apple-nél, de ezek csak a problémák egy részének kezelésére jók. Ami legalább ugyanolyan fontos: megismertetni a gyerekeket a megfelelő életkor alatti használat veszélyeivel.

A szolgáltatásokat nyújtó cégektől elvárás a szabályok betartása, de valamit kezdeni kell azokkal is, akik meg se kísérlik a szabálykövetést. A bűnözőket nem érdeklik az adatvédelemre vonatkozó törvények. Ezért is fontos, hogy különösen gyerekek és fiatalok hatásos segítséget kapjanak a használt szolgáltatások kiválasztásához. Olyan egyszerű dolgok is idetartoznak, mint a hivatalos alkalmazásboltok, legális beszerzési források használatának megtanítása, a felhasználási és adatkezelési szabályok legalább alapszintű megismerése és az alkalmazások által kért jogosultságok közötti eligazodás.

A szolgáltatások használata persze részben anyagi kérdés is: sokszor az ingyenesnek mondott, funkciójában megfelelő alkalmazás gyűjti a legtöbb adatot a felhasználókról. Hiába kevésbé biztonságos a nyílt WiFi hálózat a mobilinternetnél, vagy a saját otthoni (remélhetőleg megfelelően beállított) internetkapcsolatnál, sok helyen - általában pénz hiányában - csak a szabadon hozzáférhető WiFi az egyetlen lehetőség az internet elérésére.

Eszközök

Abban az időben, amikor a tömeges(ebb) használat elkezdődött - a múlt század kilencvenes éveinek közepén - az internet használatához mindenképpen asztali számítógépre, vagy laptopra volt szükség. Ma már az előbbieken túl okostelefonok, tabletek, jó néhány okosóra modell, TV-k, játékkonzolok is alkalmasak az internet elérésére és az ott található szolgáltatások használatára. Nem maradhatnak ki az olyan otthon is használt eszközök a felsorolásból, mint a különféle okoskütyük, az útválasztók, hozzáférési pontok. Ezek megbízhatósága, biztonsága ugyancsak lényeges a biztonságos internethasználat szempontjából. Mind többet hallani a túlfogyasztás okozta problémákról, vagy arról, hogy milyen gyakran cseréljük az eszközeinket. Nyilván van, aki mindig mindenből a legújabbat akarja birtokolni, de sok esetben nem ez, hanem az eszköz fizikai, vagy erkölcsi elhasználódása kényszeríti ki a cserét. Egy évek óta nem frissülő okostelefon, vagy otthoni router biztonsági kockázat. Márpedig - különösen az olcsóbb kategóriákban - az az általános, hogy a gyártók csak rövid ideig adnak ki biztonsági frissítéseket az eszközöket működtető szoftverekhez. A nem frissített eszköz nem biztonságos. A bűnözők által kihasználható biztonsági rések sérülékennyé teszik az eszközt és veszélyt jelentenek a használójára. Lehet persze csökkenteni a kockázatokat - például az okostelefonokra (is) telepített biztonsági alkalmazással - de sokszor egy új, megfelelően támogatott eszköz beszerzése a megoldás, amely azután egy-két év alatt ugyancsak nem támogatottá válik. A megoldás a tartósabb és hosszú időn át támogatott eszközök elterjedése lenne. Ezt a "luxust" jelenleg csak néhány gyártó nyújtja, mint például az Apple. A teljes ökoszisztémát - a hardvert, szoftvert és szolgáltatásokat - kézben tartó cég a 2015. szeptemberében - hat és fél évvel ezelőtt - megjelent iPhone 6s-re is kiadja a jelenleg legfrissebb iOS 15.3 változatot, amely így a naprakész szoftverrel rendelkezik. Ennek persze ára van, amit nem mindenki tud, vagy akar megfizetni.

 

Az internet egyik alapvető(nek gondolt) tulajdonsága az ingyenesség: nem kell fizetni a Google-ért, a Facebookért, nem küld számlát a YouTube (mondjuk a YouTube+ igen), se az Instagram, vagy a Viber. Persze vannak dolgok, amik pénzbe kerülnek, de ha van internet hozzáférésed, meglepően sok mindent elintézhetsz anélkül, hogy akár egy forintot is kiadnál. A baj csak az, hogy amiért nem adsz pénzt, az sincs ingyen természetesen. Nem lehet elégszer elmondani, hogy ma már senki nem kap semmit csak úgy az interneten. A legelterjedtebb fizetőeszköz itt nem a dollár, az euró, esetleg a jüan, vagy a bitcoin, a legkeményebb valuta az adat. A személyes adat, ami így vagy úgy hozzád köthető és ami lehetővé teszi, hogy a(z ingyenes) kereső a neked (és a hirdetőnek is) legjobb találatokat dobja fel, ami segít abban, hogy olyan holmik hirdetéseit lásd, amiket éppen vásárolni szándékozol. Ugye milyen nagyszerű?

De valóban csak ennyi van mögötte? Vagy talán folyamatosan terelnek arra, hogy venni akarj olyan dolgokat is, amiket eredetileg nem is akartál? A találatok a valóban legjobb megoldást adó, vagy a legtöbbet költő cég termékére mutatnak? Biztos, hogy a valódi szükségleteid irányítanak, vagy az algoritmusok játszanak veled és vesznek rá olyasmikre, amiket magadtól talán nem tennél? Az időd, a figyelmed, a kapcsolataid, az adataid a fizetőeszközök.

 

A biztonság három összetevője - tudás, szolgáltatások, eszközök - nem csak a Biztonságos(abb) Internet Napján fontos. Ez a nap leginkább arra alkalmas, hogy ráirányítsa a figyelmet a kérdésre. A nap fókuszában a gyerekek és fiatalok internethasználata, illetve annak biztonsága áll, de ezt nem lehet és nem is célszerű elválasztani általában az internethasználat biztonságától. A cél a tudatosság, a tájékozottság növelése és ezen keresztül a biztonság javítása. A kelecsenyi.info továbbra is ehhez igyekszik segítséget nyújtani a maga eszközeivel.

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.
 

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment