(Olvasási idő: 1 - 2 perc)

...ismeretlen címről kapott e-maillel! Ha betartod, a zsarolóvírusok ellen is védekezel!

Soha...

  1. ... ne kattints a levélben található linkekre, képekre! Nem tudhatod, milyen weboldalra visznek, vagy mit töltenek le.
  2. ... ne engedélyezd a képek letöltését, ha a leveleződ nem töltötte le azokat! A levelek követésére sokszor használnak nem látható, 1*1 pixeles képeket. Egy ilyen letöltése jelezheti a spam, vagy adathalász e-mail küldőjének, hogy az üzenet címzettje létezik.
  3. ... ne nyisd meg a mellékletet (ha van ilyen a levélben)! Lehet, hogy csak egy képnek látszik, de jó eséllyel több annál. Lehet pl. egy vírus, vagy trójait letöltő program.
  4. ... ne használd a leiratkozó hivatkozást! Valószínűleg nem fogsz tudni ténylegesen leiratkozni, viszont megerősíted, hogy egy működő e-mail címre érkezett a levél. A címed értékesebb lesz, és még több szemetet kapsz.
  5. ... ne akard pontosítani az esetlegesen pontatlanul szereplő adataidat! Nem tudhatod, honnan szerezte a levél feladója az adatokat. Ne támogasd a spammerek munkáját!
  6. ... ne adj meg azonosítót és/vagy jelszót a levélben szereplő felszólításra! Ez nem lehet gond, ha az 1. pontot betartod!

Mindig legyen kéznél egy frissen tartott, jól működő végpontvédelmi szoftver!

 spam.jpg

Mi a spam? Levélszemét, kéretlen, zavaró, vagy akár fenyegetést jelentő levél. A nevét a SPAM nevű angol löncshús konzervről kapta. A kéretlen reklámüzenet küldését a magyar törvények is szankcionálják.

A kéretlen e-maileket itt lehet bejelenteni: https://e-nmhh.nmhh.hu/e-nhh/4/urlapok/esf00101/ 

Itt érhetők el az NMHH tájékoztató anyagai a kéretlen reklámlevelekkel kapcsolatban: http://nmhh.hu/tart/index/477/Keretlen_hirdetes_spam

Wikia szócikk a spam-ekről: http://hu.spam.wikia.com/wiki/Spamt%C3%B6rv%C3%A9ny

 

A jogi lehetőségek természetesen csak magyar (esetleg EU feladó) esetén használhatók a siker esélyével.

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment