(Olvasási idő: 1 - 2 perc)

...a kapott e-mail hamisítvány és veszélyes lehet. 

A feladó általad ismert személy, weboldal, vagy cég, de több dolog is különös.

  1. Eddig a levelezés magyarul folyt, de ez a levél angol (vagy tetszőleges más nyelvű). Plusz gyanúpont, ha a feladó biztosan nem tud azon a nyelven, amin a levél íródott.
  2. A levél nyelve ugyanaz mint eddig, de megváltozott a szóhasználat, és/vagy tegezésről magázásra, magázásról tegezésre váltott. A nyelvtani, mondatszerkesztési hibák is árulkodóak lehetnek, de manapság a nyelvezet egyre jobb minőségű.
  3. A feladó a levélben arra kér, hogy indítsd el a mellékletben található programot. Általában is igaz, hogy semmilyen levélmellékletként kapott programot nem célszerű elindítani. Egy jó biztonsági programcsomag vizsgálja a levelezést is, de a kissé túlzó óvatosság sem indokolatlan.
  4. A levélben linkek, és beágyazott, kattintható képek vannak. Olyan dolgot, vagy szolgáltatást ajánl megvételre, letöltésre, amivel a feladó biztosan (de legalábbis nagy valószínűséggel) nem foglalkozik.

+1 Nem teljesen magától értetődő módszer a feladó által használt e-mail cím, illetve az abban található domain vizsgálata. A hírlevelek nem mindig érkeznek a feladó saját domainjéről. Sok esetben egy hírlevelek küldésére szakosodott szolgáltató küldi ki az üzeneteket. De az mindenképpen gyanakvásra ad okot, ha a domain egy másik ország végződését tartalmazza - a feladó magyar, de az e-mail cím végződése pl. .ru -, vagy a domainben a feladó neve szerepel ugyan, de hibásan írva. 

Az alábbi példa egy valódi e-mail-ből származik:

Spam feladója

Jól látható, hogy a feladó címének része a Magyarországon népszerű ingyenes levelező szolgáltatás neve. A végződés ugyanakkor .xyz, amit egy domain szolgáltató vállalkozás biztosít.

A hamisított levelek nemcsak biztonsági fenyegetést jelentenek (fertőzött mellékletet, károkozókat telepítő weboldalra mutató hivatkozásokat tartalmazhat), de az ilyen levelekre reagálva a címzett adathalász támadás áldozatává válhat, vagy még több spam érkezését idézheti elő.

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment