(Olvasási idő: 1 - 2 perc)

A Joomla! Projekt 2015. november 7-én elérhetővé tette a Joomla! 3.5 verzió Beta 1 kiadását. Használata éles üzemben működő webhelyen semmiképpen nem javasolt, kizárólag tesztelési célokat szolgál. A telepítés utáni első tapasztalatok a cikkben olvashatók.

A kiadás az eredeti tervhez képest késett néhány napot, és változott a további ütemezés is. A projekt tájékoztatása szerint az időpontok az önkéntesek rendelkezésre állásának és előre nem látható körülmények függvényében változhatnak.

A további kiadások tervezett időpontjai:

  • Beta 2 - 2015. november 17.
  • Release candidate (RC) - 2015. december 1.
  • 3.5 Stable - 2015. december 8.

Az előzetes tájékoztatásban még szereplő új útválasztó komponens várhatóan nem kerül be a 3.5 kiadásba, előreláthatóan a 3.6 tartalmazza majd. 

A kiadás telepítése nem különbözik az eddigiektől. Az angol nyelvű változat teljesen megfelelő az ismerkedéshez és teszteléshez. Az első tapasztalatok kedvezőek, a kipróbált új funkciók többsége megfelelően, vagy közel megfelelően működik.

Elemek számának mutatása

A funkció mind a négy területen - cikkek, hirdetések, kapcsolattartók, hírcsatornák - működik. Kisebb, még javításra váró probléma, hogy a csoportos feldolgozásnál a választólisták nem nyílnak le megfelelően. Emiatt csak vaktában lehet kiválasztani pl. azt a kategóriát, amibe a kiválasztott elemeket át akarjuk sorolni. Mindamellett, ha a kiválasztás sikerül, az átsorolás is rendben megtörténik. 

Nyilvános oldal (webhely) és adminisztráció hivatkozás a Felhasználó státusz modulhoz

A funkció a leírásnak megfelelően működik. Az adminisztráció Felhasználó státusz (mod_status) moduljában megjelent két ki/bekapcsolható hivatkozás a nyilvános és az adminisztrációs oldalhoz. Ez a modul az adminisztrációs felületre bejelentkezett felhasználók számára ad információkat.

Rendszer- és környezet információk letölthetősége

A funkció leírásának megfelelően a Rendszer/Rendszerinformációk menüpontban megjelent a két gomb, amelyekkel a rendszer- és környezet információk text, vagy JSON formátumban letölthetők.

"Drag and drop" képkezelés a TinyMCE szerkesztőben

A képek a leírásnak megfelelően ráhúzhatók a TinyMCE szerkesztőmezőjére, és a cikkbe történő beillesztéssel egyszerre a feltöltés is megtörténik. A feltöltés a TinyMCE beállításainál megadott - alapértelmezésben a /images - mappába történik. 

 

A közeljövőben remélhetőleg egy részletesebb beszámolót is tudok adni az új funkciók működéséről.

 

A témában megjelent angol nyelvű cikk itt olvasható: https://www.joomla.org/announcements/release-news/5637-joomla-3-5-beta-1-released.html

Forrás: www.joomla.org

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment