(Olvasási idő: 2 - 3 perc)

A Joomla! Projekt 2016. március 16-án elérhetővé tette a Joomla! 3.5 Release Candidate 4 (kiadásra jelölt) verzióját. A verzió kizárólag tesztelési, kipróbálási célokat szolgál, éles üzemben működő weboldalon használata nem javasolt.

Egy újabb kiadásra jelölt verzió jelent meg. Az önkéntesek folyamatosan dolgoznak a feltárt hibák javításán. Az azonosított hibák a Joomla! CMS Issue Tracker oldalon követhetők.

Nagyon fontos, hogy ez a verzió nem frissíthető tovább a beépített frissítő eszközzel.

A jelenleg érvényes kiadási útiterv:

  • Joomla! 3.5 Végleges kiadás (Stable Release) - 2016. március 21.

A Joomla! 3.5 Release Candidate 4 (en-GB) letölthető INNEN.

A Joomla! 3.5 újdonságai:

Frissítés figyelő e-mail bedolgozó

A néhány hetente kiadott hibajavításokat és biztonsági frissítéseket sok weboldal tulajdonos nem telepíti, mivel csak ritkán jelentkezik be az adminisztrációs felületre, és emiatt nem értesül ezekről. Ez a bedolgozó időnként ellenőrzi a Joomla! frisítéseket, és ha talál újat, akkor levelet küld az adminisztrátornak.

Bedolgozó a nem nevesített (anoním) adatok gyűjtéséhez

A Joomla! telepítési és felhasználói környezetek ismerete és megértése szükséges ahhoz, hogy jobb döntések szülessenek a jövőben a fejlesztésekkel kapcsolatban. A bedolgozó segítségével a Joomla! Projekt által felügyelt kiszolgálóra kerülnek az alapvető adatok. Az ezekből készült statisztikák megtekinthetők lesznek. Az egyedi felhasználók azonosítására természetesen nincs lehetőség, a bedolgozó és a kiszolgáló oldali összetevők forráskódja is nyilvános és elérhető a GitHub-on.
A bedolgozó telepítés után alapértelmezetten engedélyezett, de bármikor kikapcsolható. A Telepítés utáni üzenetek között látható lesz minden szükséges információ. Az összegyűjtött adatok csak statisztikailag összesített formában lesznek hozzáférhetők a developer.joomla.org weboldalon. Az adatgyűjtés során a weboldalak egyedi azonosítót kapnak a többszörös adatfelvitel elkerülésére, de ezekből az egyes weboldalak nem visszakövethetők.
A bedolgozó konfigurációs oldalán látható, hogy pontosan milyen adatokat gyűjt.

Elemek számának mutatása

A fejlesztésnek köszönhetően megjelenik a listában a közzétett, visszavont és a kukában található elemek száma a kategória kezelőben a cikkeknél, a hirdetéseknél, a kapcsolatoknál, és a hírcsatornáknál, úgy ahogy a Menüknél jelenleg is van.

Nyilvános oldal (webhely) és adminisztráció hivatkozás a Felhasználó státusz modulhoz

A mod_status modulban megjelenik egy ki/bekapcsolható hivatkozás a nyilvános és az adminisztrációs oldalhoz. Ez a modul az adminisztrációs felületre bejelentkezett felhasználók számára ad információkat.

Felhasználói CSS hozzáadásának lehetősége a Protostar sablonban

A user.css segítségével lehetővé teszi a sablon egyszerű testreszabását az alapértelmezett stíluslap felülírásával.

Rendszer- és környezet információk letölthetősége

A rendszer és környezeti információk letölthetők támogatás céljából.

"Drag and drop" képkezelés a TinyMCE szerkesztőben

A szerkesztő mezőbe nem csak tallózással, hanem vonszolással és ejtéssel is betölthetők a képek a fejlesztésnek köszönhetően.

PHP 7 támogatás

A Joomla! 3.5 támogatja a PHP 7 verzióját. További információk (angol nyelven).

Az előzetes tájékoztatásban még szereplő új útválasztó komponens nem kerül be a 3.5 kiadásba, várhatóan a 3.6 tartalmazza majd.

A már megígért teszt készül, remélem még a héten, a végleges kiadás előtt olvasható lesz.

Az eredeti cikk angol nyelven: https://www.joomla.org/announcements/release-news/5653-joomla-3-5-rc4-released.html

 Forrás: www.joomla.org

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment