(Olvasási idő: 2 - 3 perc)

Egy évnél is régebben kezdtem el kelecsenyi.info akadálymentesítését. Erről a 20.42 blogbejegyzésben írtam. A projekt célja kettős: könnyebben hozzáférhetővé tenni az oldal tartalmait elsősorban a látási problémákkal élők számára, illetve tapasztalatot szerezni általában a weboldalak akadálymentesítése terén. 

Az első lépések viszonylag egyszerűek voltak, inkább csak időt igényelt a végrehajtás: a cikkekből el kellett távolítani a képernyőolvasó alkalmazások számára nehezen kezelhető formázásokat, mint például a sorkizárt bekezdés. Mára az oldalon megtalálható képek legnagyobb része rendelkezik helyettesítő szöveggel, ami szintén fontos az akadálymentesség szempontjából. Egy weboldal akadálymentesítése természetesen nem csak ennyiből áll és ezek még csak a láthatóság szempontjából fontos dolgok. Lesznek minden bizonnyal olyan akadálymentességi kritériumok, amelyeknek az oldal a jövőben sem fog megfelelni.

Egy másik projekt is fut az akadálymentesítéssel párhuzamosan: ez a Joomla! 4 verzióra frissítés. Ez valamivel (sokkal) nehezebb, mint amilyennek első ránézésre tűnt. Van ugyan módszer, amely egy egyszerű frissítéssel teszi lehetővé a jelenleg használt Joomla! 3.10.x kiadásról a Joomla! 4-re történő áttérést, de ehhez az új verzióval nem kompatibilis bővítmények eltávolítása szükséges, ami a verziófrissítést követően további bonyolult műveleteket igényel, ha részben, vagy egészben vissza akarom állítani a bővítmények által kezelt adatokat. Ezért aztán a - részben automatizált és szkriptekkel támogatott - újraépítés mellett döntöttem. Sajnos ez utóbbi közel sem járt olyan gyors eredménnyel, mint vártam. Az eredeti elképzelés az volt, hogy - a Joomla! 4 2021. augusztusi megjelenését követően - még az év végéig átállítom az oldalt a tartalomkezelő legfrissebb verziójára. Az átállás nehézségei és a projektre fordítható idő szűkössége együtt oda vezettek, hogy jelenleg nincs céldátum. Menet közben változott a dizájn és a megcélzott funkcionalitás, valamint az alkalmazott bővítmények is cserélődtek. Az eddig használtak között volt olyan, aminek nem készült Joomla! 4 kompatibilis verziója, így másik után kellett néznem. Az átállás időpontja így bizonytalan, de amint megtörténik, az ünneplés nyilván nem marad el.

Joomla! 4 felhasználói akadálymentesség beállítások

A Joomla! 4 kezdetektől fogva rendelkezik az akadálymentesítést a regisztrált felhasználók szintjén támogató tulajdonságokkal. A 2022. február 15-én kiadott 4.1 verzióban jelent meg a jooa11y névre keresztelt hozzáférési ellenőrző eszköz, amely már a tartalom szerkesztése során lehetőséget ad az akadálymentesség tesztelésére és így az esetleges hibák kijavítására. Ez az eszköz - amit a Joomla! 4 átállás előkészítésére használt oldalon már használok is -, a legsúlyosabb hibák kiszűrésében segít. A cikkek szerkesztő felületén hívható elő és hatékonyan támogatja az akadálymentes tartalom létrehozását a hibák, illetve figyelmeztetések jelzésével és a megoldásra adott javaslatokkal.

Valójában nem tudom, hogy az oldalam látogatóinak mekkora hányada számára jelent segítséget, ha az oldal és a rajta megtalálható tartalom a jövőben az eddiginél hozzáférhetőbb, akadálymentesebb lesz. Mivel az újratervezést és a meglévő tartalom hozzáférhetővé tételét követően ennek az állapotnak a fenntartása nem igényel jelentős plusz munkát, mindenképpen ezt tartom követendő iránynak. A dizájnban a hozzáférhetőség által támasztott követelmények teljesítése nem csak korlát, de lehetőség is.

Az oldal jelenlegi formájában év végén lesz tíz éves. Legkésőbb az évfordulóra többek között az akadálymentesítési projekt eredményes befejezésével is igyekszem elkészülni.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment