(Olvasási idő: 2 - 4 perc)

Régi tervem, hogy heti rendszerességgel írok a blogba valahogy úgy, mint amikor lassan öt éve elkezdtem. Most talán megvalósul.

A héten jelent meg kedvenc tartalomkezelőm új fő verziója a Joomla! 4.0. A megjelenés dátuma - augusztus 17. - egybeesett a Joomla! 16. születésnapjával. Erre az alkalomra egy születésnapi cikket is írtam: Happy 16th Birthday Joomla! Aztán este gyorsan telepítettem is - természetesen csak tesztkörnyezetben -, hogy megnézzem az új felületet, kicsit átpörgessem az új funkciókat. Ez persze nem az igazi "unboxing" volt és nem is valamilyen legeslegelső alkalom. A beták közül párat feltettem már ugyanoda, bár az utolsó RC (release candidate - kiadásra jelölt) csak a letöltésig jutott el. Amit láttam, az mindenképpen reménykeltő, remélem a folytatás nem cáfol rá a pozitív első benyomásra. Lesz majd egy telepítős videó magáról az alaprendszerről, mag talán egy másik a fontosabb újdonságokról. Kicsit offtopic: tavaly óta tervezem, hogy egy friss WampServer cikk is készül, de azzal nem jutottam eddig semmire.

Joomla! adminisztráció - Home Dashboard System

Az új verzió és a 16. születésnap kapcsán elgondolkodtam a Joomla! lehetséges jövőjén is.

Először is a piaci helyzet. A nyílt forráskódú, ingyenes tartalomkezelő rendszerek fontos szerepet töltenek be az interneten, weboldalak milliói működnek a segítségükkel. Ennek a műfajnak a királya a WordPress, amely évek óta masszívan növekszik és nemcsak a felhasználók száma, de a piaci részesedése is folyamatosan gyarapszik, jelenleg kb. kétharmad. A Top 10-ben vannak kakukktojások is, mint pl. a Shopify, a Wix, vagy a Squarespace, vagy a Blogger amelyek valójában weboldalépítő-kiszolgáló platformok inkább. Legsikeresebb közülük - nem utolsósorban a Covid-19 világjárvány hatására robbanásszerűen fejlődő e-kereskedelem következtében - a Shopify. A Joomla a dobogó harmadik fokán áll, mögötte a Squarespece és a Wix. Ha az egyedileg telepíthető és használható tartalomkezelőket nézzük, akkor a képzeletbeli dobogó fokain a WordPress, a Joomla! és Drupal állnak.

A Joomla! az elmúlt egy éveben a Top 5 tagjai közül egyedüliként veszített teret, a többiek részesedése nőtt. Ebben biztosan része volt annak is, hogy a Joomla! 4 megjelenése évek óta húzódott. A Joomla! 3.x jól használható, biztonságos és korszerű technológiákat használ, de a fénye mára megkopott. Nagy kérdés, hogy képes lesz-e megkapaszkodni és megtartani, esetleg növelni felhasználói bázisát. Jelenleg 2,5 millió webhely motorja a Joomla!, ami nem kevés. A felhasználói kör széles, vannak közöttük kisebb és nagyobb szervezetek, cégek, magánszemélyek.

A helyzet egyszerre reménykeltő és aggodalomra okot adó. A Joomla! közösség úgy fejlődött az elmúlt években, hogy közben teret is veszített; több weboldalt szolgál ki, de arányaiban kevesebben használják. Az ingyenes, önkéntesek által fejlesztett tartalomkezelők nem önmagukban állnak. Az alaprendszer önmagában is képes kiszolgálni egy egyszerűbb weboldalt és jónéhány funkcióval rendelkezik. A feladatok többsége azonban bővítményekkel, kiegészítésekkel - bedolgozó modulokkal, modulokkal, komponensekkel, sablonokkal - oldható meg megfelelő minőségben. A bővítmények készítése pedig üzlet. Vannak persze ingyenes lehetőségek is, de az igazán jókért általában fizetni kell. Sok esetben ugyanannak a bővítménynek létezik sima és pro verziója is, ahol az utóbbi a több lehetőséget adó, de nem ingyenes változat. Az elmúlt években lezajlott egy koncentráció a Joomla!-hoz (és más tartalomkezelőkhöz) kiegészítéseket gyártó cégek piacán. A kérdés az, hogy a felhasználók - weboldal tervező, készítő vállalkozások és magánszemélyek - el tudják-e tartani ezeket a cégeket? Az elérhető kiegészítők számát - a Joomla esetében ez több, mint 6 000 jelenleg - külön ki is emelik, mint pozitívumot. Valóban jó, ha sokféle célra sokféle, az alaprendszerben nem megvalósított funkcióra alkalmas bővítés áll rendelkezésre. Ugyanakkor szinte biztos, hogy ezek jelentős része nem elég jó és megbízható ahhoz, hogy egy weboldalon komolyan számítani lehessen rá. Nem egy esetben a frissítésekkel a folyamatos fejlesztések elmaradásával van probléma. A Joomla! generációváltása kapcsán az is kérdés, hogy a használt kiegészítők mindegyike alkalmas lesz-e (a fejlesztők alkalmassá teszik-e) a 4. verzió alatti használatra?

A 4. fő verzió terjedése azt gondolom nagyon fontos a Joomla! további sorsát illetően. Ehhez viszont az szükséges, hogy minél több kiegészítő legyen elérhető hozzá, lehetőleg mielőbb. A kelecsenyi.info Joomla! 4 frissítését szeretném még az idén elvégezni, de ehhez az előfeltételek teljesülése is szükséges (no meg idő, amit erre tudok fordítani, de az egy másik történet). A frissítésre való felkészülésről, az esetleges buktatókról, nehézségekről, meg persze a sikerekről is többször tervezek írni ide a blogba. A Joomla! 4-el kapcsolatos tapasztalataimat pedig - bízva abban, hogy másoknak segítségére lehet - a Joomla! menüpont megfelelő pontjaiban teszem közzé.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment