(Olvasási idő: 5 - 10 perc)

Összegyűjtöttem 2023. internettel, számítógépes biztonsággal és a Joomla! tartalomkezelővel több-kevesebb kapcsolatban álló napjait. Ezekről egy-egy cikkben is minden bizonnyal megemlékezem majd. A tervezett cikkek címe vastagítva olvasható az egyes napoknál. Ha a cikk elkészült, akkor a szöveg helyét egy hivatkozás váltja majd fel.

2023.

január

január
15.

A Wikipédia napja Wikipedia Day - A napot a Wikipédia 2001. január 15-ei születésnapjára emlékezve ünneplik szerte a világon. A magyar nyelvű Wikipédia 2003. július 8-án indult el. Jelenleg 299 nyelven érhető el aktív wiki tartalom. További tíz nyelv található a Wikimédia Inkubátorban. A Wikipédiát önkéntesek szerkesztik és egy kutatás szerint megbízhatósága összevethető az Encyclopædia Britannica-val.
Kapcsolódó írás: Boldog születésnapot Wikipédia!

január
24.

Macintosh számítógép nap Macintosh Computer Day - 1984-ben ezen a napon került piacra a legelső Macintosh számítógép. Ahogy a számítógép, úgy a megjelenést beharangozó reklám is rendhagyó volt: Ridley Scott rendezte, a Super Bowl döntőjében mutatták be először és George Orwell 1984 című regénye inspirálta. Bemutatásakor a Mac mindössze két programmal érkezett: MacWrite és a MacPaint. Ez a nap jó alkalom új számítógép - leginkább egy Mac - beszerzésére. Érdemes többet megtudni a Macintosh számítógépek történetéről. Steve Jobs életéről és munkásságáról több könyv is megjelent. Ezek közül Walter Iasaacson: Steve Jobs életrajza címmel magyarul is megjelent művét ajánlom. A gépet eredetileg a McIntosh almafajtáról akarta elnevezni az Apple, de a név már foglalt volt.
január
28.
Adatvédelmi nap Data Protection Day - Az adatvédelem napját az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben és 47 európai országban ünneplik. A kezdeményezés alapvető célja a tizenévesek és fiatal felnőttek körében tudatosítani személyes adataik online védelmének fontosságát, különös tekintettel a közösségi hálózatokra. A célok az elmúlt négy évben kibővültek a családok, a fogyasztók és a vállalkozások adatvédelmi ismereteinek bővítésével.
Kapcsolódó írás: Mindennapi adatvédelem

február

február
13.
Tisztítsd ki a számítógépedet! nap Clean Out Your Computer Day - Minden év februárjának második hétfője a számítógépek (fizikai) megtisztításáról szól. Egy alapos takarítással ünnepelheted ezt a napot. A számítógéped biztosan meghálálja! Halkabban és megbízhatóbban működik, ha eltávolítod a számítógép belsejében lerakódott port és más szennyeződéseket. Ez a nap alkalmas arra, hogy a számítógépedet ne csak fizikailag, de a rendszer szintjén is rendbe tedd. Készíts mentést, archiváld a már régen használt mappákat, állományokat, töröld a szükségtelen alkalmazásokat, rendezd a munkaasztalt!
február
14.
Biztonságos Internet Nap Safer Internet Day (SID) - Az Európai Bizottság kezdeményezésére 2005-től kerül megrendezésre elsősorban a gyerekek biztonságosabb internetezését szolgáló rendezvény az év februárjának második keddjén. A kezdetben csak néhány, mára már csaknem kétszáz országban és területen megtartott események segíthetnek tudatosabbá, tájékozottabbá tenni az internetező gyerekeket és fiatalokat.
Kapcsolódó írás: Safer Internet Day 2022

március

március
12.
A világháló születésnapja Tim Berners-Lee részecskefizikus 1989. március 12-én nyújtott be egy tervezetet az interneten polgári célra alkalmazható egységes kommunikációs protokollról és az információk újszerű megjelenítéséről. Ez lett a HTTP (Hypertext Transfer Protocol) és a HTML (Hypertext Markup Language) a World Wide Web alapja. 33 év alatt - bár már többször temették - rengeteget fejlődött. Sok olyan dologra is használjuk, amire Tim Berners-Lee annak idején nem is gondolt: hang- és videóátvitel, interneten kommunikáló okos eszközök (IoT), titkosított kommunikáció, távmunka, stb.
Kapcsolódó írás: a magyar web
március
14.
Nemzetközi Π nap International Pi Day - Albert Einstein születésének (1879. március 14.) évfordulóján számos országban rendezvényekkel, vetélkedőkkel, konferenciákkal ünneplik a pi számot és egyben a nagy tudósról is megemlékeznek. Ínyenceknek a Π tízezer számjegy pontosságig.
március
25.
Az első domain név bejegyzése 1985. március 25-én jegyezték be a világon elsőként a symbolics.com domaint, amely jelenleg is működik.
Kapcsolódó írás: 92.43.203.153
március
30.
A dokumentum szabadság napja Document Freedom Day (DFD) - Alulról jövő kezdeményezés, célja a szabad dokumentum-formátumok és nyílt szabványok népszerűsítése. Fő kezdeményezője az OpenDocument Format Alliance nevű szövetség. 
március
31.
A biztonsági mentés világnapja World Backup Day -  NE LÉGY ÁPRILIS BOLONDJA! Készülj fel! Készíts másolatot az állományaidról március 31-én! Ez a nap mottója. A biztonsági mentések készítésének fontosságát - szerencsés esetben még adatvesztés előtt - egyre többen ismerik fel. 

április

április
2.
A tényellenőrzés nemzetközi napja International Fact-Checking Day - Az álhírek terjedésének megakadályozása, az ellenőrzött, hiteles információk közzétételének elősegítése a nap célja. A tényellenőrzés idei aktualitását a COVID-19 járvány adja, amely az álhírek egyik vezető szereplője. A Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (International Fact-Checking Network IFCN) létrehozta a #CoronaVirusFacts szövetséget, amely a koronavírus világjárvánnyal kapcsolatos tényellenőrzésre összpontosít.
április
27.
Lányok az informatikában világnap Girls in ICT Day - Az ENSz infokommunikációs szervezte, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) 2010-ben alapította meg a Lányok az informatikában világnapot, melyet minden év április negyedik csütörtökén rendeznek meg világszerte. A kezdeményezés célja, hogy növelje a szektorban dolgozó nők arányát, valamint ösztönözze és felhívja a középiskolás lányok, illetve szüleik figyelmét a mérnöki, informatikai szakok irányába való továbbtanulásra, a technológiai területen elérhető izgalmas, szerteágazó karrierlehetőségekre.
április
30.
A szabad és ingyenes világháló napja Ez nem egy hivatalos világnap. 30 éve, 1993-ban ezen a napon jelentette be a CERN részecskefizikai kutatóintézet, hogy a Tim Berners-Lee által kidolgozott alapelveken nyugvó világháló mindenki számára szabad és ingyenes.

május

május
4.
Zaklatás elleni nap Anti-Bullying Day - A zaklatás elleni küzdelmet több különböző napon támogatják világszerte. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2012-ben május negyedikét határozta meg hivatalos világnapként, de a világ több országában februárban tartják. A nap jelképe a pink színű póló, az ötlet Kanadából származik.
Kapcsolódó írás: Pink póló május 4-én
május
4.
Jelszó világnap Password Day - Minden év májusának első csütörtökén ünnepeljük a jelszavak világnapját. A nap egyben alkalom arra is hogy elmélyítsd a jelszavakkal, biztonságos használatukkal kapcsolatos ismereteidet.
Kapcsolódó írás: Öt gyakori hiba a jelszavakkal kapcsolatban - FRISSÍTVE!
május
17.
Az információs társadalom világnapja World Information Society Day - Az ENSz Közgyűlése 2006. márciusában az információs társadalom világnapjává nyilvánította május 17-ét, a kommunikáció előmozdítása érdekében tett erőfeszítések és az ITU (International Telecommunication Union - Nemzetközi Távközlési Egyesület) szerepének elismeréseként az emberek közötti kapcsolattartás fejlesztésében. Az idén 17. alkalommal megünnepelt világnap először 2006. május 17-én, szerdán került megrendezésre.

június

június
16.
Online zaklatás elleni nap Stop Cyberbullying Day - 2012-től kerül megrendezésre a The Cybersmile Foundation szervezésében minden év júniusának harmadik péntekén. A tudatosságra helyezi a hangsúlyt, célja egy valóban befogadó és sokszínű internet. #STOPCYBERBULLYINGDAY
június
23.
Spam ellenes világnap Anti-Spam Day - A Yahoo! 2003-ben szervezte meg első alkalommal a kéretlen elektronikus levelek elleni küzdelem napját. A spam az elektronikus levelek legnagyobb részét adja.
Kapcsolódó írás: 6 dolog, amit ne tegyél...
június
28.
Caps Lock világnap INTERNATIONAL CAPS LOCK DAY - A nagybetűs napNAGYBETŰS NAP eredetileg paródiaként jött létre. A nagybetűs szavakat feleslegesen használó emberek kifigurázására hozta létre 2000-ben az Iowa állambeli Derek Arnold. Nem hivatalos ünnepnap. Évente kétszer - június 28-án és október 22-én tartják.

július

július
17.
Emoji világnap #WorldEmojiDay - Az emojik (emodzsik), ezek a vicces, szórakoztató képecskék különösen a csevegő alkalmazásokban használatosak a tartalom kiegészítésére, érzelmek, lelkiállapot kifejezésére. Az új emojik bevezetésének egyik csúcspontja az olaszok jellegzetes mozdulatát idéző emoji megjelenése volt.
július
28.
Rendszergazdák világnapja Sysadmin Day - A rendszergazdák világnapját július utolsó péntekén ünneplik világszerte. Magyarországon 2010. óta van kapcsolódó rendezvény ezen a napon. 

augusztus

augusztus
6.
Az első weboldal http://info.cern.ch/ 1991. augusztus 6-án vált elérhetővé a neten, a rajta található alapinformációk pedig abban segítették a látogatókat, hogy miként működnek a böngészők és milyen adatbázisok, eszközök érhetők el a segítségükkel.
augusztus
12.
A fiatalok nemzetközi napja Az ENSz Közgyűlése 1999-ben augusztus 12-ét a Fiatalok Nemzetközi Napjának (International Youth Day) jelölte ki. Az első IYD-t 2000. augusztus 12-én rendezték meg. Ez a nap lehetőséget ad a fiatalok online és digitális biztonságának kérdéseivel való foglalkozásra. A Z és az Alfa generáció nagyon sok online szolgáltatást használ, napi rendszerességű közösségi média fogyasztók, ami komoly kihatással van online biztonságukra.
augusztus
17.
A Joomla! születésnapja Kedvenc tartalomkezelő rendszerem a Joomla! története 2005. augusztus 17-én kezdődött, amikor Andrew Eddie bejelentette, hogy "forkolja" a Joomla!-t a Mambo nevű tartalomkezelő rendszerből. A Joomla! 1.0 2005. szeptember 1-jén jelent meg. Az előzetes tervek szerint ezen a napon adja ki a Joomla Projekt a Joomla! 4.0-t!
Kapcsolódó írás: Happy 16th Birthday Joomla!

szeptember

szeptember
13.
Programozók napja International Programmers' Day - A programozókat 2007. óta a világ sok országában ünneplik az év 256. napján. Oroszországban 2009-ben hivatalos ünnepnappá nyilvánították. A 256 a 8 byte-on ábrázolható értékek (0-tól 255-ig) száma és a 2 legmagasabb hatványa, amely kisebb az év napjainak számánál. Egyes helyeken január 7-én tartják, de az nem hivatalos.
szeptember
27.
A Google születésnapja A Kereső, ahogy szinte mindenki ismeri. Guglizz rá! A szolgáltatás, amiből köznév lett. Egy cikk a Google történetéről: 20 éves a Google
szeptember
28.
Az információkhoz való egyetemes hozzáférés nemzetközi napja International Day for Universal Access to Information - 2015. november 17-én nyilvánította szeptember 28-át az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) az információkhoz való általános hozzáférés nemzetközi napjának. Az információkhoz való egyetemes hozzáférés azt jelenti, hogy mindenkinek joga van információt keresni, fogadni és továbbítani. A tájékozott polgárok megalapozott döntéseket hozhatnak, például amikor elmennek szavazni.

október

október
7.
Az első magyar domain Harminc éve, 1991. október 7-én jegyezték be az első .hu végződésű címet: sztaki.huAz oldal a cikk megírásának időpontjában is működik.
október
14.
Steve Jobs nap Ezen a napon az Apple társalapítójának - ugye megvan, ki volt a másik alapító? - munkássága előtt tisztelgő rajongók teniszcipőt, kék farmert és fekete garbót öltenek.
Kapcsolódó írás: Október 14. - Steve Jobs nap
október
22.
Caps Lock világnap INTERNATIONAL CAPS LOCK DAY - A nagybetűs napNAGYBETŰS NAP eredetileg paródiaként jött létre. A nagybetűs szavakat feleslegesen használó emberek kifigurázására hozta létre 2000-ben az Iowa állambeli Derek Arnold. Nem hivatalos ünnepnap. Évente kétszer - június 28-án és október 22-én tartják.
október
29.
Nemzetközi Internet Nap International Internet Day - 1969. október 29. Ezen a napon továbbított Charley Kline, az UCLA egyetem programozó hallgatója elektronikus üzenetet a Stanford Research Institute számítógépére. Az internet eredetileg egy katonai projekt volt az ARPANET keretében. Ma az internet a mindennapok nélkülözhetetlen része, az Alfa generáció tagjai pedig már nem is ismerik azt a világot, amelyben nem volt még internet.

november

november
2.
Az iskolai erőszak és zaklatás, ezen belül az internetes zaklatás elleni nemzetközi nap International Day against Violence and Bullying at School Including Cyberbullying Day - Az UNESCO - az ENSz szakosított szervezete - 2019-ben döntött arról, hogy november első csütörtökét az iskolai erőszak és zaklatás, ezen belül az internetes zaklatás elleni küzdelemnek szentelik. Riasztó tény, hogy a világ 67 országának iskoláiban jelenleg is engedélyezett a testi fenyítés.
november
15.
Térinformatikai világnap GIS (Geographic Information System) Day - November 3. szerdája a térinformatika világnapja. A térinformatika egy nem túl régi, de nagyon szerteágazó tudomány, amely a földrajzi objektumokhoz tartozó különféle adatok gyűjtésével, feldolgozásával, elemzésével és megjelenítésével elégít ki sok különféle - közigazgatási, régészeti, szociológiai, marketing, katasztrófavédelmi, stb. - igényt.
Kapcsolódó cikk: GIS - Jó ez nekünk?
november
30.
Számítógép biztonság nap Computer Security Day - Ennek a napnak a célja a számítógép biztonság tudatosság növelése és a bevált gyakorlatok használatának elterjesztése.

december

december
2.
A számítógépes írástudás világnapja World Computer Literacy Day - 2001-ben indult  kezdeményezés, amelynek célja a digitális szakadék megszüntetése. A számítógépes írástudásnak része az eszközök és az általuk elérhető szolgáltatások ismerete, valamint a felhasználással kapcsolatos tudás.

Ha tetszett az írás, oszd meg barátaiddal, kövesd a Gyerek.Net.Info Facebook oldalát!
Csatlakozz az Internetes biztonság - gyerekeknek, felnőtteknek csoporthoz!
Véleményedet, kérdéseidet megírhatod a Facebookon, vagy regisztrációt és bejelentkezést követően itt a weboldalon.

Nincs jogosultságod hozzászólás beküldésére. Kérlek jelentkezz be!

Comments powered by CComment